Kaasupullojen hinnoissa on kymmenien eurojen hintaerot. Vertailulla voi säästää pitkän pennin.
Nestekaasu on karavaanareille lyömätön energialähde keittiössä, pihagrillissä ja matkustustilojen lämmityksessä.
Nestekaasun myyntipaikat ovat lisääntyneet viime vuosina. Nykyisin kaasua saa paitsi huoltoasemilta, myös tavarataloista ja useimmista ulkogrillejä myyvistä liikkeistä. Kaikki jälleenmyyjät eivät kuitenkaan tarjoa oman kaasupullon täyttömahdollisuutta.
Vertailimme nestekaasun hintoja suurimpien jälleenmyyjien välillä. Vertailussa huomioitiin sekä pullokuorien hinnat että täyttöhinnat.
Nestekaasun hintaerot ovat jonkin verran tasaantuneet kovan kilpailun myötä, mutta yksittäisissä pulloissa on edelleen jopa kymmenien eurojen hintaero. Vertailu siis kannattaa.
Teräspulloissa vertailun halvin oli Motonet-ketju ja komposiittipulloissa Gigantti, jonka valikoimassa ei ole teräspulloja lainkaan.
– Jälleenmyyjiä on tullut paljon lisää viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kaasulle on annettu erilainen rooli tuotevalikoimassa. Monella myyjällä kaasu on noussut suoranaiseksi mainostuotteeksi, jollainen se ei aikaisemmin ole ollut, Keskon tuotepäällikkö Ville Tammelin perustelee hintaeroja.
Tammelinin mukaan suurin hintoihin vaikuttava tekijä on kilpailu. Siksi kuluttajan kannattaa vertailla useamman liikkeen kaasuhintoja.
Vuoden 2016 alussa nestekaasun hinta nousi selvästi. Aikaisemmin verottomana myydyille pullokaasuille lätkäistiin tuolloin polttoainevero. Tammelinin mukaan verotus ei ole vaikuttanut kysyntään, sillä harvalla kuluttajalla on vaihtoehtoa nestekaasulle.
Kallein vaihtoehto on pienimmän pullon ostaminen, sillä pelkkä pullo maksaa yleensä lähes yhtä paljon kuin isompi vaihtoehto.
Tammelinin mukaan eniten myydään 10 kilon komposiittipulloja. Hyvänä kakkosena tulee 11 kilon teräspullo.
– Meillä myydään eniten komposiittipullon täyttöjä. Komposiitissa viehättää keveys ja pullon läpinäkyvyys.
Motonetissa suosituin on sen sijaan 11 kilon teräspullo.
– Meillä myydään eniten 11 kilon teräspulloa painoventtiilillä. Maantieteellisiä eroja kyllä löytyy. Pääkaupunkiseudulla komposiittipullojen suosio on kasvussa, Motonetin tuotepäällikkö Henri Saarinen sanoo.
Toisin kuin teräspullon kohdalla komposiittipullon käyttäjä voi tarkistaa jäljellä olevan kaasun määrän pullon kyljestä. Etuna on myös ruostumattomuus ja kestävyys. Miinuksena on kalliimpi hinta. Komposiittipullojen huoltokustannukset ovat selkeästi korkeammat teräspulloon verrattuna ja myös komposiittipullon käyttöikä on jonkin verran lyhyempi kuin teräspulloilla. Näin ollen kaasutoimittajan pitää investoida jatkuvasti pullokantaan.
Tammelin muistuttaa grillaajia komposiittipullon ongelmasta kovassa käytössä.
– Jos käyttäjä grillaa suuritehoisella grillillä ja kaikilla polttimoilla, suosittelemme teräspullon käyttöä. Grillauksen aikana komposiittipullo viilenee sen verran, että kaasun tulo voi lakata kokonaan. Teräspullon kanssa tätä ongelmaa ei esiinny yhtä herkästi.
Tammelin muistuttaa nestekaasun käyttäjiä tyhjien pullojen palauttamisesta.
– Täyttöä varten tuotu pullo vaihdetaan toiseen samanlaiseen täytettyyn pulloon ja hyvitetään hinta. Pullo on pantti, mutta sitä ei lunasteta takaisin tyhjänä. Toki pullo otetaan vastaan liikkeessä, mutta rahaa siitä ei saa.
Joillakin liikkeillä on aika ajoin vaihtokampanjoita, joiden aikana teräspullot vaihdetaan komposiittipulloihin. Tällöin asiakkaalle yleensä hyvitetään jonkin verran teräspullosta.
S-ryhmä hyvittää myytävästä komposiittikuoren hinnasta asiakkaalle 30 euroa, kun tämä haluaa vaihtaa teräspullon komposiittipulloon. Samankaltaisia hyvityksiä on muillakin ketjuilla.
Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2017.
Nestekaasun hintavertailu (elokuu 2017)
Näin säilytät nestekaasun oikein