Keväällä avautuu museot, kulttuuri- ja luontokohteet sekä tunnelmalliset pysähdyspaikat yhdistävä palvelu

Mistä löytyisi helposti kotioloista poikkeavat makuelämykset ja muut matkantekoa siivittävät palvelut ja kohteet? Keväällä asiaan on luvassa helpostusta.

Keväällä 2020 julkaistavan palvelun avulla kotimaanmatkailijan on entistä helpompi suunnitella kulttuurimatkojensa reitit, löytää kätketyt aarteet ja innostua valmiista teemakokonaisuuksista.

Museokohteiden lisäksi rakentuvaan verkostoon kuuluu laajasti erilaisia elämyksiä, kuten kauniita luontokohteita ja paikallisia erikoisuuksia. Mukavaan matkailuun kuuluvat myös tunnelmalliset majapaikat, kotioloista poikkeavat makuelämykset ja muut matkantekoa siivittävät palvelut.

– Tavoitteemme on löytää kiinnostavimmat elämykset, koota ne kaikki yhdelle helpolle alustalle ja tarjota entistä parempia syitä matkustaa Suomessa, kertoo projektikoordinaattori Susanna Kyllönen tiedotteessa.

Museoinnostus rohkaisee matkustamiseen kotimaassa

Hankkeen tärkein kohderyhmä ovat Museokortin tähän mennessä hankkineet 260 000 suomalaista, mutta rakennettava palvelu on avoin kaikille. Museokortin vaikutus kotimaanmatkailuun on merkittävä jo nyt. Lähes neljä viidestä kortin omistajasta kertoo matkustaneensa vuoden sisällä toiselle paikkakunnalle vähintään kerran vieraillakseen museossa.

Kuluvana vuonna tehdään noin kolme miljoonaa Museokortti-käynteihin liittyvää siirtymää. Museokortti-verkostoon kuuluu 300 museota, jotka sijaitsevat Ahvenanmaalta Inariin.

Museomatkailu on vahvassa kasvussa. Ennakkotietojen mukaan museokäyntejä tehdään tänä kesänä jopa 70 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Elämyksiä, rauhoittumista ja ympäristöystävällisyyttä etsitään läheltä

Kotimaanmatkailu on trendikästä ja etenkin alle 45-vuotiaiden matkailu Suomessa on kasvussa. Tärkeimpiä syitä siihen ovat kiinnostus paikallisuuteen, ilmastoystävällisyys ja vaivattomuus. Euroopan kaupunkikohteiden sijaan elämyksiä ja leppoisaa mielentilaa etsitään entistä useammin kotimaasta. Kulttuurimatkailussa on merkittävä kasvupotentiaali.

Suosittele parhaita kohteita ja paikkoja

Syksyn kuluessa kerätään suosituksia kiinnostavimmista kohteista ja paikallisista erikoisuuksista. Kulttuuri- ja luontokohteiden sekä pysähtymispaikkojen lisäksi verkostoon etsitään paikallisia matkailupalveluja, jotka rikastuttavat kulttuurimatkakokemusta ja tarjoavat monipuolista sisältöä.

Kotimaanmatkailun trendit:

  1. Luontokohteet ja retkeily.Suomalaiset ovat vierailleet ennätysmäärän kansallispuistoissa. Innostus ei ole ainakaan hiipumassa. Pelkkien maisemien ihailun sijaan retkeily kiehtoo yhä useampia.
  2. Lähimatkailu ja staycation.Paikallisuus on nyt pop. Huoli ympäristöstä on saanut yhä useamman pohtimaan omaa hiilijalanjälkeään ja tutkimaan matkakohteita lähellä.
  3. Rauhoittuminen ja hiljaisuus.Hiljaisuus, puhdas ilma ja koskematon luonto ovat kiehtoneet turisteja jo pitkään. Nyt myös suomalaiset itse alkavat ymmärtää tyhjyyden ja tekemättömyyden taian matkustaessa.
  4. Ruoka ja makuelämykset.Lähellä tuotettu ruoka, huolella valitut viinit, suomalaiset maut ja tarinat annosten takana kiinnostavat.

Lähde: Museokortti