Kolmen kansallispuiston Ruka-Kuusamon kesä on käynnistymässä

Koronavirusepidemian vuoksi suljetut Ruka-Kuusamon yritykset avaavat palveluitaan portaittain kesäkuussa.

– Kyselyitä kesän aukioloista alkoi tulla toukokuun alusta, ja niiden määrä lisääntyy päivittäin. Alueemme on tunnettu kansallispuistoista ja vaellusreiteistä, ja yksi yleisimmistä kysymyksistä liittyy Karhunkierrokseen, kertoo Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Osa majoituksista on jo auki, lisää hotelleja, ravintoloita ja leirintäalueet avautuvat kesäkuussa.

– Rukan hissit pyörivät taas juhannuksena. Tuntuu mahtavalta avata tunturi matkailijoille raskaan sulkemispäätöksen jälkeen, sanoo Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho. Gondoli- ja Village Express -hissi kuljettavat kesäkelkkaradan asiakkaat, kävelijät ja pyöräilijät ylös tunturin laelle, josta pääsee nauttimaan maisemista.

Ohjelmapalveluyritykset ovat räätälöineet ohjelmia uuteen tilanteeseen. Esimerkiksi koskenlasku tai karhunkatselu voidaan toteuttaa niin, että ryhmässä on vain oman seurueen jäseniä.

Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistoissa on satojen kilometrien edestä vaellus- ja päiväretkeilyreittejä. Metsähallitus avaa tuvat kesäkuun alusta alkaen. Tällä hetkellä osa reiteistä on vielä lumen peitossa, joten nopeimmat matkailijat pääsevät kokemaan sekä lumen että yöttömän yön.

Kuusamon kesän yksi uusi erikoisuus on porojooga: opastetulla tunnilla harjoitellaan jooga-asanoita porotarhassa kymmenpäisen porolauman ympäröimänä.

Kesällä rakentuu uuden Ruka Bike Parkin ensimmäiset alamäkiajoradat, tekniset harjoitteluradat ja uusia maastopyöräilyreittejä. Pump track -tekniikkaradan kaivuutyöt on aloitettu, muiden ratojen rakentaminen alkaa lumitilanteen hellittäessä tunturin rinteissä. Valmiita maastopyöräilyreittejä on kymmeniä kilometrejä.

Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu ry