Leirintäalueiden juhannuksen ohjelmatarjonta on tuttua ja turvallista – nostalginen tunnelma on juhannuksena arvossaan

Vaikka maailma ympärillä muuttuu myllerryksissään, jokin sentään pysyy vuodesta ja vuosikymmenistä toiseen pääpiirteissään samanlaisena. Suomalainen juhannus ponnistaa nostalgiasta.

Ja vaikka yhtenäiskulttuuri on jo mennyttä aikaa ja yksilöillä ja ryhmillä on omat erilaiset tapansa, suomalainen juhannus on yhä kuitenkin enemmän meitä yhdistävä kuin erottava asia. Myös perinteinen juhannus leirintäalueella houkuttaa vakiokävijöiden lisäksi vuodesta toiseen myös uusia tulijoita.

Juhannus on tainnut myös toisinaan johtaa sen ensimmäisen matkailuvaunun tai -auton hankintaan ja tehdä joistakin karavaanarin. Uuden karavaanarin innostus on voinut lähteä siitä, että on päässyt viettämään juhannusta mukavassa matkailuajoneuvossa. Tai sitten ei ole – vaan on palellut yöllä sateen kastelemassa teltassaan.

Kokkoa ei hehkuteta alueiden markkinoinnissa niin paljoa kuin aiempina vuosikymmeninä. Mutta silloin jos kokko saa palaa, se toimii yhä hienosti ihmisiä kokoavana tapahtumana leirintäalueella.

Tällä hetkellä sääennusteissa ennakoidaan lähes koko maahan hienoa, eteläisempään Suomeen jopa helteistä juhannussäätä. Mutta oli keli lopulta sitten mikä tahansa, lippu nostetaan salkoon kello 18, ja siitä se viimeistään lähtee.

Ensin on kiire, sitten kiire rauhoittua

Juhannus tulee niin hitaasti ja menee niin nopeasti, että ei ihme, että siitä halutaan ottaa mahdollisimman paljon irti. Tänä vuonna Suomi suuntaa juhannuksenviettoon viimeistään torstaista 23.6., jolloin menoliikenne on ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa kello 12–19, pohjoisemmassa tätä myöhempäänkin.

SF-Caravan-järjestön jäsenyhdistyksistä suuri osa juhlistaa juhannusta järjestämällä leirintäalueella vähintään pienimuotoisen ohjelmallisen juhannustapahtuman – joko vain yhdistyksen omille jäsenille tai kaikille tulijoille, jotka vaan mukaan alueelle mahtuvat.

Vielä aatonaattona torstaina ei monellakaan leirintäalueella ole erikoisempaa juhannusohjelmaa, mutta perjantaina ja lauantaina ohjelmaa järjestetään koko perheen iloksi. Sunnuntaina moni alkaa saada juhannuksesta jo tarpeekseen, suuntaa kenties kotimatkalle tai jatkaa ehkä matkaansa vaihteeksi muualle. Niinpä harvalla leirintäalueella on sunnuntaina enää ohjelmatarjontaa.

Juhannus on juhannus ilman virallista ohjelmaakin, mutta…

Caravan-lehti poimi SFC-alueiden ilmoittamista juhannuksen suunnitelmista muutamia esimerkkejä valottamaan sitä, minkä tyyppistä toimintaa alueilla on juhannuksena luvassa – lähes joka paikassa tarjolla olevan mukavan saunomisen ja uimisen lisäksi.

Alatalon leirintäalueella Kuopion läheisyydessä vietetään koko perheen juhannusjuhla. Aatto käynnistyy päivällä kirkkovenesoudulla. Lipunnoston ja lippulaulun jälkeen myöhemmin illalla on orkesteritanssit kello yhteen asti yöllä, jonka jälkeen alueella alkaa virallinen hiljaisuus. Juhannuspäivänä pelaillaan ja leikitään rantanurmikolla sekä saunarannassa, jossa myynnissä on lettuja. Illalla on ensin lasten karaoke ja sen perään pääsevät aikuiset laulamaan.

Kuturannassa Lestijärvellä Keski-Pohjanmaalla aattoiltana tanssitaan orkesterin tahdittamana, juhannuspäivänä on vuorossa karaoke. Lapsille ja aikuisille on ohjelmassa kisailuja, arvanmyyntiä ja bingo. Lauantaina on myös markkinatori, jonne voi pystyttää oman myyntipöydän. Jos Kuturantaan jää pidemmäksi aikaa, heti juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna Kuturannassa on Karavaanareiden Karaokemarkkinat.

Mellajärvellä, Ylitornion ja Rovaniemen puolessa välissä, yötöntä yötä juhlistetaan muun muassa aaton karaoketansseilla. ”Mellalla” on luvassa myös omaehtoista ohjelmaa, arpajaisia ja makkaranmyyntiä.

Krapurannassa Varsinais-Suomessa Oripäässä vietetään perinteistä koko perheen juhannusta. Juhannuspäivänä ohjelmassa on koko perheen leikkimielinen kisailu. Pienille lapsille on alueella oma lämmitetty uima-allas.

Purhossa Kymenlaaksosssa järjestetään juhannustreffit. Aattona päästään pitkäänpöytään, ja nautitaan muun massa kahvitarjoilusta. Pubissa soi illalla musiikki. Juhannuspäivänä on ohjelmaa lapsille.

Pitkäjärven leirintäalue on juhannuksena varattu SF-Caravan Kokemäen Seutu ry:n jäsenten ja heidän läheistensä käyttöön. Luvassa on mukavaa yhdessäoloa rantapiknikillä ja rennon ohjelman parissa. Lauantaina on päivätanssit. Juhannuksena alueelle ei laskeudu hiljaisuus mihinkään tiettyyn kellonaikaan, mutta toki muut vierailijat kehotetaan ottamaan huomioon.

Laamalansaaressa, suunnilleen Mikkelin ja Lappeenrannan puolivälissä, aaton aamu käynnistyy kokontekotalkoilla. Iltapäivällä torikauppias saapuu myymään leivonnaisia ja lihakauppias omia tuotteitaan. Lipunnostoa seuraa lippulaulu, juhlapuhe ja maljojen nosto, pitkäpöytä täytetään omilla eväillä. Illalla on myös muun muassa karaokea.

Jos perinteiselle leirintäaluejuhannukselle haluaa sittenkin vaihtelua, SF-Caravanin Golf-kerho järjestää juhannustreffit Botnia Golfilla Kauhajoella. Juhannusaattona on lippukilpailu väliaikalähdöin. Illalla pelataan petankkia. Juhannuspäivänä on väliaikalähdöin 2 pelaajan scramble-joukkuekilpailu (yksinpelaajista tehdään joukkueet).

Kaikkien 58 SFC-leirintäalueiden juhannus- ja muita tapahtumia löydät Tapahtumakalenterista.
Lisätietoja SF-Caravan ry:n jäsenyhdistysten ja SFC-alueiden nettisivuilta.