Liikennemerkkejä ja päällystevaurioita kartoitetaan mobiilipelin avulla

Vaasan kaupunki ja tamperelainen startup–yritys Carchupa joukkoistavat liikennemerkkien ja päällystevaurioiden kartoituksen tienkäyttäjille mobiilipelin avulla. Kartoituksen ensimmäinen vaihe toteutetaan 5. joulukuuta, jolloin peliä hyödynnetään liikennemerkkirekisterin muodostamisessa.

Carchupa-sovelluksessa Vaasan kadut on ripoteltu täyteen kolikoita ja muita rahanarvoisia objekteja, joita kerätään videokuvaa nauhoittamalla. Videoista analysoidaan tekoälyn avulla katujen päällystevauriot ja liikennemerkkien sijainnit.

– Liikenneväylien kuvaaminen mobiilipelin avulla on mielenkiintoinen konsepti, joka nopeuttaa merkittävästi ajantasaisen tiedon keräämistä Vaasankin katuverkosta. Videokuvaa ja tekoälyyn pohjautuvaa kuvantulkintaa tullaan hyödyntämään alkuvaiheessa liikennemerkkirekisterin muodostamisessa ja ensi vuonna liikenneverkon päällysteiden kunnon kartoittamisessa, Vaasan kaupungin kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi toteaa tiedotteessa.

Ensimmäiset kartoitukset tapahtuvat 5. joulukuuta, jolloin Vaasan kaduille ripotellaan objekteja noin tuhannen euron arvosta pelaajien kerättäväksi. Objekteja on yhteensä noin kahden euron arvosta per kilometri. Osallistumiseen tarvitaan vain auto, tuulilasiin kiinnitettävä puhelinpidike ja Android-puhelin.

– Asfalttivaurioiden analysointi videokuvasta tekoälyn avulla mahdollistaa tiedon keräämisen joukkoistamisen kenelle tahansa, jolla on Android-älypuhelin. Tavoitteenamme on merkittävästi nopeuttaa vauriotiedon keräämistä ja laskea kustannuksia nykyisestä, sanoo Carchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Lähde: Vaasan kaupunki