Liikenneturva järjestää ikäkuljettajille etäluentosarjan uudesta tieliikennelaista

Vaikka suurin osa arkisista liikennesäännöistä säilyy ennallaan, 1.6.2020 voimaan tuleva uusi tieliikennelaki tuo muutoksiakin. Liikenneturvan etäluentosarjassa käydään läpi näitä muutoksia erityisesti ikääntyneiden näkökulmasta.

Verkossa järjestettävien ilmaisten luentojen tavoitteena on tukea ikääntyneiden turvallista liikkumista liikenteessä myös jatkossa.

– Tavoitteena etäluennoilla on tukea ikääntyneiden turvallista itsenäistä liikkumista kertomalla sekä lain muutoksista että turvallisista toimintatavoista, kertoo Liikenneturvan Joensuun aluetoimipisteen yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.

– Uusi tieliikennelaki tuo katukuvaan uusia liikennemerkkejä, muuttaa tiemerkintöjä ja nopeusrajoituksia sekä antaa vapauksia pysäköintiin ja kaistanvalintaan. Jokaisen, mutta eritoten kuljettajien, vastuu omista valinnoista ja kulkuneuvosta kasvaa. Nyt on siis mitä erinomaisin hetki päivittää liikennesääntötuntemusta ja varmistua siitä, että on rattikelpoinen myös jatkossa, Liikenneturvan kouluttaja Matti Immonen vinkkaa.

Luennot järjestetään kolmena peräkkäisenä tiistaiaamuna alkaen 26.5. Etäluennot on suunniteltu eritoten 65 vuotta täyttäneiden kuljettajien ja heidän apukuskiensa tarpeita ajatellen. Lain tuomien muutosten lisäksi luennoilla annetaan vinkkejä turvalliseen liikkumiseen.

Etäluentosarjan vetäjinä toimivat Liikenneturvan Joensuun aluetoimipisteen kouluttaja Matti Immonen sekä keskustoimistolta Helsingistä suunnittelija Mia Koski. Luentojen seuraaminen onnistuu omalta kotisohvalta, seuraamiseen tarvitaan vain internetyhteys ja päätelaite.

Teemat ja ajankohdat

– Ti 26.5. klo 9.00–9.30 Yhteistyöllä se sujuu? Ennakoi ja hyödynnä apukuljettajaa

– Ti 2.6. klo 9–9.30 Havaitsitko vielä nämä? Totuttuihin havainnointimalleihin vaikuttavat muutokset ja nopeuden sovittaminen

– Ti 9.6. klo 9–9.30 Pyörällä päästä? Pyöräilijän kanssa liikenteessä

Miten mukaan?

Mukaan haluavan tarvitsee vain klikata alta löytyvää etäluentoon-linkkiä ja tehdä seuraavat valinnat.

Linkki etäluentoon. (Linkkiä voit testata jo nyt.)

1. Klikkaa avautuvalla verkkosivulla ”Katso sen sijaan verkossa” -kohtaa. (Jos sinulla on Teams, voit valita tässä kohtaa myös Teams-sovelluksen)

2. Klikkaa seuraavaksi avautuvalla verkkosivulla ”Liity anonyymisti” -kohtaa.

3. Olet perillä, kun selaimen ruudulla lukee, ettei tapahtuma ole vielä alkanut (englanniksi: ”The live event has not started yet”). Kun lähetys on alkanut, ruutuun ilmaantuu diaesitys/kouluttajan kuva.

4. Voit kysyä ja kommentoida kirjallisesti keskusteluikkunan kautta ruudun oikeassa laidassa. Jos oikealla ei näy keskusteluikkunaa, klikkaa oikeassa yläkulmassa kahden puhekuplan kuvaketta.

Edellisen kerran luento on nähtävissä myös jälkikäteen yllä olevan linkin kautta ennen seuraavan luennon alkamista.

Lähde: Liikenneturva