Uudistus: lisäkaukovaloja SAA OLLA nyt kolme kappaletta

Lisäkaukovaloja saa nyt olla 1–3 kappaletta. E-hyväksyntävaatimus koskee myös karjapuskureita.

Kolme lisäkaukovaloa ei ole enää ruotsalaisten etuoikeus, sillä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi antoi 28.8. määräyksen, jonka mukaan autossa saa olla 2–5 kappaletta yhtä aikaa palavia kaukovaloja.

Lisäkaukovalot saa asentaa myös katolle, jos niiden valo ei osu auton rakenteisiin kuljettajan näkökentässä. Lisäksi lähivalot saavat palaa yhtä aikaa kaukovalojen kanssa.

Jos yksi lisäkaukovalo kuulostaa oudolta, niin nykyisin on tarjolla leveitä – ja samalla matalia – led-valopalkkeja, jotka sopivat erityisesti henkilöautoihin. Matkailuautoissa saavutetaan ulkonäöllisesti paras tulos pyöreillä halogeeni- tai led-valaisimilla.

Karjapuskurissa E-hyväksyntä

Lisävalojen yhteydessä yleistyneiden parkkivalojen käyttö on yleensä laitonta, sillä etuvalaisimia eli parkkivaloja saa olla vain kaksi kappaletta, ja niiden pitää olla vähintään 60 senttimetrin päässä toisistaan.

Henkilö-, paketti- ja matkailuautossa sekä alle 12-tonnisessan ajoneuvossa saa olla korkeintaan viisi yhtä aikaa palavaa kaukovaloa.

Vaikka valojen määrää on aiempaa vapaampi, autoon saa asentaa vain hyväksyttyjä valaisimia: sekä valoyksikön että siinä käytettävien polttimoiden pitää olla E-hyväksyttyjä tieliikennekäyttöön.

Toinen asennusta merkitsevästi hillitsevä tekijä on se, että yhtä aikaa palavien kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa jatkossakin olla korkeintaan 100.

Matkailuautoissa ja maasturityylisissä autossa lisäkaukovalot kiinnitetään varsin yleisesti ”karjapuskuriin”. Valaisimien kiinnitystä suunniteltaessa ja tehtäessä kannattaa muistaa, että kaikissa yli 0,5-kiloisissa asennusraudoissa pitää olla E-hyväksyntä.