Lomaosakkeista tuttua konseptia kokeillaan Englannissa matkailuautoilla

Englantilaisyritys pyrkii siirtämään yhteisomistusta caravan-alalle. Reilulla kymppitonnilla saa viisi lomaviikkoa vuodessa.

Englantilainen startup-yritys Belmont Leisure on ryhtynyt tarjoamaan osuuksia yhteisomisteisista matkailuautoista. Lomaosakkeita on myyty jo pitkään esimerkiksi turistikohteiden vapaa-ajan huoneistoihin, mutta caravan-alalla Belmont Leisure ilmoittaa olevansa uranuurtaja.

Yrityksen perustajiin kuuluvan Matt Simsin mukaan timesharen – eli yhteisomistuksen – maine on huono. Esimeriksi lomaosakkeisiin liitetään usein pitkät myyntipuheet, todella pitkät sopimukset tai vähintään hankala irtautuminen sekä sama lomakohde vuodesta toiseen.

– Oma konseptimme on erilainen, koska matkailuautolla jokainen lomareissu on erilainen, Sims sanoo Ison-Britannian karavaanijärjestön The Camping and Caravanning Clubin nettisivuilla. Sopimuskin on kolmivuotinen.

– Ihmiset haluavat joustavuutta, ja jakamistalouden myötä omistaminen käy yhä harvinaisemmaksi. Me vuokraamme henkilöautojamme ja kotejammekin yhteiskäyttöön, joten miksipä ei myös matkailuautoja.

Kymppitonni viidestä viikosta

Belmont tarjoaa huipputason matkailuautoja täysin varusteltuina. Sopimuksen voi maksaa kertamaksuna tai vaihtoehtoisesti pienemmällä käsirahalla ja kuukausittaisilla lyhennyksillä. Hintaa kertyy sopimuskaudelle palvelukategoriasta riippuen noin 10-15 500 puntaa (noin 11-17 500 euroa)

Maksu oikeuttaa viiden viikon lomailuun per vuosi siten, että kaksi viikkoa ajoittuu kesälle, kaksi keväälle tai syksylle sekä yksi talven ajaksi. Parhaisiin aikoihin pääsee kiinni nopeimman varaajan periaatteella.

– Uskomme siihen, että ala muuttuu. Ihmisillä voi olla tarvetta matkailuautolle vaan ei riittäviä varoja ostamiseen. Markkina muuttuu, ja me näytämme mielellämme tietä muille, Sims sanoo.

Belmont Leisuren nettisivuille pääset tästä.