Mistä sen huomaa, että auton ohjauskulmat kannattaisi säätää?

Kun jossain kohtaa vääjäämättä tulee taas aika vaihtaa kesärenkaat talvirenkaisiin, vielä sitä ennen kannattaa vilkaista kesärenkaiden kuntoa. Epätasaisesti tai epänormaalin paljon kuluneet renkaat kertovat usein siitä, että ohjauskulmissa on jotain vialla.

– Yleisin syy ohjauskulmien muuttumiseen on kuoppaan tai jalkakäytävän reunaan ajaminen. Muuttumisen seurauksena renkaat kuluvat epänormaalisti, ja auto saattaa myös hieman puoltaa oikealle tai vasemmalle tai tuntua epävakaalta ajon aikana. Silloin pyörien suuntaus kannattaa tarkastaa ja säätää, sanoo Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko tiedotteessa.

Pyörien suuntaus on tarkistettava myös, jos autoon vaihdetaan esimerkiksi uusia niveliä tai tukivarsi. Monissa autoissa on myös kuljettajaa avustavia järjestelmiä, joiden kamerat ja tutkat saattavat joissakin tilanteissa vaatia uudelleenkalibrointia. Pyörien suuntaus on lähes poikkeuksetta tarkistettava ennen uudelleenkalibrointia.

Vaikutusta myös polttoaineenkulutukseen

Väärät ohjauskulmat rasittavat auton monia osia. Renkaat voivat myös kulua niin epätasaisesti ja ennenaikaisesti, että ne on vaihdettava uusiin. Pahimmassa tapauksessa sekä kesä- että talvirenkaat menevät vaihtokuntoon, jos vääriä ohjauskulmia ei korjata.

– Väärät ohjauskulmat vaikuttavat renkaiden pitoon ja sitä kautta liikenneturvallisuuteen. Polttoaineenkulutus myös kasvaa, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi, Alanko sanoo.

Millaiset asiat kertovat tarpeesta säätää ohjauskulmat?

  • Auto puoltaa oikealle tai vasemmalle
  • Auto tuntuu epävakaalta ajon aikana
  • Ohjauspyörä ei ole suorassa, vaikka ajat suoraan eteenpäin
  • Ohjaus palauttaa huonosti käännöksen jälkeen
  • Renkaat kuluvat epätasaisesti tai epänormaalisti

Lähde: Vianor