Nämä asiat häiritsevät suomalaisia liikenteessä

Yleisimmin suomalaisten keskittymistä liikenteessä häiritsevät muiden kuljettajien käytös ja kännykän käyttö.

Nokian Renkaiden helmi-maaliskuussa teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, mitkä asiat yleisimmin häiritsevät suomalaisten keskittymistä liikenteessä. Kysymykseen vastatessa sai valita enintään kolme omaa keskittymistä useimmin häiritsevää tekijää.

Tuhannen suomalaisen mielestä selvästi yleisin häiriötekijä liikenteessä on muiden autoilijoiden käyttäytyminen, jonka valitsi 47 prosenttia vastaajista.

Matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana niin, että pitää sitä kädessään, on ollut kiellettyä jo vuodesta 2003. Silti kännykän käyttöä pidetään edelleen toiseksi isoimpana häiriötekijänä liikenteessä – sen valitsi 31 prosenttia vastaajista.

Kolmanneksi yleisimpänä syynä keskittymisen herpaantumiseen pidetään navigointia ja oikean reitin etsimistä (29 %).

– Erilaisten laitteiden käyttö on tiedostettu riskitekijä liikenteessä. Kännykän käytön lisäksi kuljettajan huomio voi siirtyä pois ajamisesta siksi, että uudemmissa autoissa monia toimintoja käytetään näytön avulla. Valikkojen selaaminen häiritsee keskittymistä enemmän kuin pelkkä fyysisen painikkeen painaminen, miettii Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Laitteiden käyttöön ajon aikana liittyy myös se, että musiikin kuuntelun ja kanavien tai soittolistojen valitseminen häiritsee joka kymmenettä kuljettajaa, ja neljä prosenttia vastaajista myöntää urheilun tai tv-sarjojen katsomisen ajaessa olevan yleisimpien keskittymistä häiritsevien tapojen joukossa.