Ranska kiristää nopeusrajoituksia – tätä vauhtia saa ajaa matkailuajoneuvolla

Uudet rajoitukset astuvat voimaan heinäkuun alussa. Liikennekuolemia halutaan vähentää merkittävästi.

Nopeusrajoitukset Ranskan maanteillä putoavat heinäkuun alusta lukien 80 kilometriin tunnissa. Tällä hetkellä yleisrajoitus on 90 km/h.

Ranskan hallitus reagoi näin lisääntyneisiin kuolemantapauksiin, joita oli maan liikenteessä lähes 3 500 vuonna 2016. Yli puolet onnettomuuksista tapahtui ylinopeuden vuoksi niin sanotuilla kakkosluokan teillä, joilla on vastaantulevaa liikennettä.

– Turvattomista teistä voidaan tehdä turvallisempia, sanoo Ranskan pääministeri Edouard Philippe Journal du Dimanche -lehdessä.

– Haluan pelastaa ihmishenkiä. Vaikka se vähentäisi suosiotani, olen siihen valmis.

Ranskan liikenteen kuolonuhrit ovat lisääntyneet viimeiset neljä vuotta. Muutoksella pyritään vähentämään niitä vähintään neljällä sadalla. Loukkaantuneita on vuosittain noin 70 000.

Tiukennuksella myös vastustajia

Ranskassa muutoksen vastustajat pyrkisivät nopeusrajoitusten tiukentamisen sijasta vaikuttamaan autoilijoiden asenteisiin.

– Rajoituksiin ei ole tarvetta. Autot kehittyvät kuten tietkin, ja vaarallisilla osuuksilla rajoitus on jo nyt 70 km/h, Ranskan autoliiton presidentti Daniel Quéro sanoo.

Ylinopeussakkojen enimmäissummaa korotetaan 1 500 euroon. Philippen mukaan lisääntyvistä sakoista kertyvä ylijäämä ohjataan onnettomuuksissa loukkaantuneiden hoitoon.

Ranskan moottoriteillä rajoitus on jatkossakin 130 km/h ja moottoriliikenneteillä 110 km/h. Ajokortin tuoreeltaan saaneelle rajoitukset ovat tiukemmat.

Enintään 3,5 tonnin painoisten matkailuajoneuvojen ja yhdistelmien rajoitukset ovat edellä mainitut 130 / 110 / 80. Yli 3,5-tonnisella yhdistelmällä saa ajaa enintään 90 km/h ja yli 3,5 matkailuautolla 110 / 100 / 80.

Ranskan hallitus aikoo kitkeä myös matkapuhelimen käyttöä ajon aikana. Jos kännykän käytöstä kärähtää ratissa, voi menettää ajo-oikeutensa määräajaksi kokonaan.