Rekisterissä 3,4 miljoonaa henkilöautoa

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrä on jatkanut tasaista kasvuaan. Kesäkuun lopussa rekisterissä olleista 3,4 miljoonasta henkilöautosta noin 2,7 miljoonaa on liikennekäytössä.

Ajoneuvorekisterissä oli kesäkuun lopussa noin neljä miljoonaa autoa. Näistä henkilöautoja oli 3,4 miljoonaa, pakettiautoja reilut 400 000, kuorma-autoja 150 000 ja muita autoja 30 000. Liikennekäytössä autoista oli 3,2 miljoonaa.

Suosituimmat merkit henkilöautoille olivat Toyota (355 000 kpl), Volkswagen (297 300 kpl) ja Volvo (218 000 kpl). Suosituimmat värit henkilöautoille olivat harmaa, punainen ja sininen.

Henkilöautoja on kymmenen viime vuoden aikana ensirekisteröity vuosittain 90–140 000 kappaletta. Kuluvan vuoden ensirekisteröinnit tulevat mitä luultavammin olemaan samassa haarukassa, kun kesäkuun loppuun mennessä henkilöautoja oli ensirekisteröity jo yli 60 000 kappaletta.

Alle 1 200 täyssähköautoa

Samalla ajanjaksolla liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrää tarkasteltaessa voidaan todeta, että ajoneuvojen määrä on kasvanut melko tasaisesti vuosittain. Kesäisin autoja on tosin niin sanottujen kesäautojen takia liikennekäytössä hieman normaalia enemmän, joten tuorein luku saattaa näyttää hieman liian suurta kasvua.

Henkilöautoja on otettu kymmenen viime vuoden aikana käyttöön enemmän, kuin mitä niitä on poistunut ajoneuvokannasta. Kun ajoneuvokantaan jää enemmän vanhoja autoja, kuin sinne tulee uusia, niin seurauksena ajoneuvokannassa olevien henkilöautojen keski-ikä kasvaa eli kanta vanhenee.

Uusien autojen päästöt ovat laskeneet huomattavasti viime vuosina. Tästä johtuen autokannan vanhenemisesta huolimatta autojen keskimääräiset päästöt ovat kuitenkin laskeneet samaan aikaan.

Päästöihin olennaisesti vaikuttaa autojen käyttövoima. Liikenteessä on tällä hetkellä lähes – tai vain – 31 000 muulla kuin puhtaasti bensiinillä tai dieselillä kulkevaa ajoneuvoa. Koko ajoneuvokannasta tämä on reilun prosentin verran.