Ruka-Kuusamo vauhdittaa maastopyöräilyä miljoonalla eurolla

Kuusamon kaupunki investoi Maaseuturahaston avulla Ruka-Kuusamon maastopyöräilykohteeseen miljoona euroa. Ruka Bike Parkin rakentaminen käynnistyy ensi kesänä. Valmista pitäisi olla kesällä 2021.

Ruka-Kuusamon alueella on jo hyvät mahdollisuudet pyöräilyn harrastamiseen, mutta 1,5 vuoden päästä maastopyöräilijät saavat käyttöön Suomessa ainutlaatuisen maastopyöräilyinfrasta. Luvassa on kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä teknisiä harjoitteluratoja, joista ensimmäiset valmistuvat jo kesäkauden 2020 aikana.

– Rakennamme maastopyöräilystä Rukalle uutta kesäistä vetovoimatekijää. Matkailun ympärivuotisuuden kehittäminen on tärkeää, sillä siten voimme edistää alueen elinvoimaa, varjella työpaikkoja ja säilyttää paikalliset palvelut, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors sanoo.

– Koska talven käyttöaste on jo korkea, kestävä tapa kehittää alueen matkailua on panostaa kesään, jolloin on tilaa ja palvelukapasiteettiä vapaana.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n tavoite on tuplata kesämatkailijoiden määrä vuodesta 2018 vuoteen 2025.

– Maastopyöräily on maailmalla iso trendi, ja koska meillä on jo nyt 180 kilometriä pyöräilyreittejä, on luontevaa satsata infran parantamiseen. Toivomme, että mahdollisimman moni innostuu kokeilemaan pohjoista pyöräilyä upeissa vaaramaisemissa, kolmen kansallispuiston kainalossa, Lindfors sanoo.

Osa reiteistä sopii myös aloittelijoille

Kuusamon kaupunki rakennuttaa Rukatunturin alueelle kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä harjoitteluratoja. Osa reiteistä vaatii teknistä osaamista, osa sopii myös aloittelijoille.

Ensi kesänä valmistuu kaksi uutta alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä. Lisäksi kesän aikana rakennetaan Family Parkiin lapsillekin sopiva alue alamäkiharjoitteluun sekä Pump Track, joka on pyörän ja kehon hallintaa kehittävä aaltorata. Loput kolme alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä valmistuvat kesällä 2021.

Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu ry