Ruka-Kuusamon alueella mainiota matkailukesää on seurannut hyvä syksy

Ruka-Kuusamon alueella yöpyi kesä–syyskuun aikana yhteensä melkein 200 000 matkailijaa, kun vuosi sitten samana aikana yöpyjiä rekisteröitiin 150 000.

Rekisteröidyt kotimaiset yöpymiset kasvoivat kesäkuussa 3 %, heinäkuussa 58 %, elokuussa 45 % ja syyskuussa 32 %. Kansainvälisten yöpyjien määrä romahti myös Kuusamossa, mutta rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä kesä–syyskuussa oli +37 %.

Rekisteröidyt majoitustilastot sisältävät rekisteröityjen majoitusliikkeiden, eli hotellien, motellien, matkustajakotien, retkeilymajojen, lomakylien ja leirintäalueiden tilastot. Liikkeet, joissa on alle 20 vuodepaikkaa tai sähköliitäntäpisteellä varustettua matkailuajoneuvopaikkaa, eivät kuulu tilastoinnin piiriin.

Kuusamon matkailuelinkeino työllistää paikallisesti 800 henkilöä. Suuri osa yrityksistä on pieniä tai keskisuuria paikallisia perheyrityksiä.

– Suomalaisten kotimaan matkailuinnon ansiosta olemme toistaiseksi välttyneet isommilta irtisanomisilta tai konkursseilta, ja yritykset ovat voineet jatkaa kehitysprojektejaan, kuten matkailun vastuullisuuden kehittämistä, toteaa tiedotteessa Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Alueen yhteismarkkinoinnista vastaavan Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toiminnassa on mukana 140 yritystä, jotka edustavat yli 95 % alueen matkailutulosta.

Tulevalle talvikaudelle on alueella tehty jo rekrytointeja, mutta kansainvälisten matkailijoiden peruuntumiset näkyvät muun muassa siinä, että yhtä paljon sesonkityöntekijöitä ei palkata kuin aiempina talvina.

– Ohjelmapalveluyrittäjät toivovat suomalaisten löytävän talven aktiviteetit, kuten poro- tai koira-ajelut, jääkartingin tai koskikellunnan, yhtä suurissa määrin kuin kesällä. Tällä hetkellä perinteiset loma-ajat alkavat täyttyä: joulu, uusivuosi ja koulujen hiihtolomaviikot näyttävät majoituksen osalta lupaavalta, Lindfors sanoo.

Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu ry