SF-Caravan Turku juhli viisikymppisiään

Nyt oli aika kokoontua yhdistyksen omalle alueelle Kesäniemeen juhlistamaan merkkipäivää. 

SF-Caravan Turku ry perustettiin viisikymmentä vuotta sitten, 15. kesäkuuta 1969 Vuohensaaren leirintäalueella Salossa. Paikalle kokoontuneet 27 perhettä päättivät yksimielisesti perustaa SF-Caravan r.y. Turun piirin.

Vaikka yhdistys on ollut se sama, on nimi sittemmin muuttunut useaan otteeseen. Matkailuvaunuliitto SF-Caravan vahvisti yhdistyksen ensimmäiseksi nimeksi SF-Caravan Turun kerho, seuraavaksi siitä tuli SF-Caravan Turun yhdistys r.y., ja vuonna 1976 Turun matkailuvaunuyhdistys SF-Caravan r.y, ennen nykyistä muotoaan.

Juhlatreffien paikkana toiminut Kesäniemi on ollut Turun yhdistyksen ympärivuotisena alueena vuodesta 1984.

Tällä hetkellä yhdistyksessä on yli 1 600 jäsentä, ollen näin kuudenneksi suurin karavaanariyhdistys Suomessa.

Mutta onko Turun vai Helsingin yhdistys sitten se Suomen vanhin karavaanariyhdistys? Kysymykseen on useita vastauksia, ja vastaus riipuu siitäkin, keneltä asiaa kysytään, ja mikä tulkitaan perustamisajankohdaksi.

Kummankin yhdistyksen saavuttaessa kunniakkaan viidenkymmenen vuoden iän, on parasta todeta kyseessä olevan ratkaisemattoman tasapelin: kumpikin yhdistys aloitti toimintaansa omilla tahoillaan samoihin aikoihin, mutta virallisia ajankohtia on asiakirjoihin kirjattu vuorotellen kummankin yhdistyksen eduksi.

Kaksi omaa aluetta

Jäsenistön käytössä on yhdistyksen kaksi omaa aluetta, ympärivuotisesti käytössä oleva Kesäniemi sekä talvialue Ruissalo Camping. Ruissalon alueen ensimmäinen vuokraus tapahtui jo vuonna 1972.

Vehmaalla sijaitsevan, silloin Nuhjalan alueeksi kutsutun, ja sittemmin Kesäniemeksi nimetyn alueen sai yhdistys vuokrata Turun kaupungilta vuonna 1984. Omien alueiden lisäksi käytössä on myös sopimusalue Livonsaari Camping Naantalissa.

Vaikka treffien ja erilaisten hyväntekeväisyystapahtumien suosio on ollut viime vuosina laskussa, ei niitäkään ole toiminnassa unohdettu. Yhdistys kuuluu myös Turun YT-alueeseen kolmentoista muun SF-Caravan yhdistyksen kanssa. Yhteistoiminnan ansiosta vältetään muun muassa treffikalenterin päällekkyyksiä, ja jaetaan kokemuksia sekä kuulumisia. Sekä YT-alue että Turun yhdistys julkaisevat kumpikin omaa lehteään.

Kesäniemessä voi tutustua myös siihen, millaista vaunuilu oli yhdistyksen perustamisen aikaan. Unto Kaarros on itse valmistanut alueella olevan vaunun vuonna 1967. Vaunu on kunnostettu vuosina 1990–1991. Ja tuolloin Unton aloittaessa harrastusta oli Caravan-numerona 257, joka on vieläkin vaunun tarrassa.
Jopa vaunun sisustus on kunnostuksen yhteydessä uusittu alkuperäiseen asuunsa. Caravan-elämä poikkesikin tuolloin huomattavasti nykyisestä luksuksesta ja isoista, avarista vaunuista.