Suomen suurin karavaanariyhdistys täytti 50 vuotta – vinoilu aikalaisille jatkui

Vankkurimännikkö täyttyi juhlatreffeillä. Kausipaikkalaiset vähenevät, mutta Pirkanmaan yhdistys porskuttaa.

Suomen ensimmäisten karavaanariyhdistysten historia perustuu Helsingin, Turun ja Tampereen muodostamaan kolmiakseliin. Näissä kaikissa harrastajat järjestäytyivät vuonna 1969, pitkälti samoihin aikoihin.

Samana vuonna Neil Armstrong käveli kuussa, Tapani Kansa lauloi radiossa Ei itketä lauantaina,  keskiolut tuli kauppoihin, Virtain kunta siirtyi Vaasan läänistä Hämeen lääniin ja ensimmäinen Saab 96 annettiin samalla rekisteritunnuksella presidentti Urho Kekkoselle.

Tunnelmaan pääsi juhlateltan oviaukollakin.

Helsinki ja Turku ehtivät järjestää omat juhlansa jo loppukeväästä, mutta SF-Caravan Tampereen kerhon perinnettä jatkavan SF-Caravan Pirkanmaa ry:n 50-vuotisjuhlia vietettiin menneenä viikonloppuna Vankkurimännikössä Virroilla. Yhdistyksen puheenjohtaja Harri Järveläinen mainitsi lauantain juhlapuheessaan myös muut aikalaisyhdistykset, joiden kanssa leikkimielinen kädenvääntö perustamisen ajankohdasta – ja siitä, kuka teki sen ensimmäisenä – jatkuu yhä.

– Kuten tiedämme, olemme yhdistyksistä suurin, kaunein ja vanhin, mutta jonkin teknisen kömmähdyksen johdosta Helsinki ja Turku ehtivät rekisteröityä ensin. Ilmeisesti viranomaispuolella on ollut jonkinlainen viivästys, Järveläinen nauratti juhlayleisöä.

Kaksi komeaa leirintäaluetta

Pirkanmaan yhdistys on karavaanareiden kattojärjestön SF-Caravan ry:n ainoa jäsenyhdistys, jossa on yli neljä tuhatta jäsentä. Yhdistys ylläpitää kahta leirintäaluetta, Vankkurimännikköä Virroilla ja Maisansaloa Tampereen Teiskossa. Ensin mainitun yhdistys osti omaksi vuonna 2012.

Mittavaan 50-vuotisjuhlanäyttelyyn oli koottu rekvisiitan ohella yhdistyksen vaiheita vuosien varrelta.

– Maisansaloa on yritetty ostaa montakin kertaa, mutta Tampere ei halua edes keskustella asiasta. ”Ei kuulu realisoitavien kiinteistöjen joukkoon”, Järveläinen siteerasi kaupungin tylyä vastausta.

Hän itse liittyi yhdistyksen hallitukseen vuonna 2005. Niistä ajoista kausipaikkalaisten määrä on pienentynyt merkittävästi.

– Silloin muistan lukeman olleen jopa 700. Nyt heitä on Vankkurimännikössä 140 ja Maisansalossa 240. Vastaavasti vieraiden määrät ovat kuitenkin kasvaneet.

Vankkurimännikössä kirjattiin viime vuonna 27 000 yöpymisvuorokautta ja Maisansalossa 38 000.

Yhdistyksen julkaisema Pica-viesti on ilmestynyt jo 50 vuotta.

– Kun ajatellaan näitä lukuja, ja hinnat ovat kohtuulliset, on selvää, että ilman talkoolaisia homma ei toimisi. Talkoohengen vähenemisestä puhutaan, ja onhan se välillä tiukassa, mutta kyllä meillä on aina tekijöitä löytynyt. Siitä iso kiitos heille, Järveläinen lausui ja muisti myös alueiden kesätyöntekijöitä.

Erikseen yhdistys jakoi tunnustusta lukuisille aktiiveilleen. SF-Caravan sekä moni jäsenyhdistys toivat tapahtumaan mukanaan omat onnittelutervehdyksensä. Jouko Kinnunen kävi läpi yhdistyksen historiaa, ja Juhani Viita hauskuutti yleisöä hulvattomilla välijuonnoillaan.

Vankkurimännikön juhlatreffeille osallistui kaikkiaan 270 ajoneuvokuntaa ja kuutisen sataa henkeä. Koska leirintäalue oli täynnä, osa väestä ohjattiin Maisansaloon ja kuljetettiin sieltä bussilla Virroille.