Suomen tieliikenne oli ennätysturvallinen vuonna 2019

Liikenneturvan ennakkoarvion mukaan kulunut vuosi on ollut tieliikenteessä ennätysturvallinen. Vuonna 2019 tieliikenteessä arvioidaan kuolleen 204 ihmistä. Tavoitteesta ollaan silti jäljessä.

Erityisesti marras- ja joulukuussa liikenteessä näyttäisi tapahtuneen poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Oikean suuntaista kehitystä näkyy henkilöautossa matkustaneiden ja jalankulkijoiden kohdalla.

Henkilöautossa menehtyneiden määrä laski sekä edellisvuoteen että vuosien 2015–2017 keskiarvoon verrattuna. Tämä johtui pääasiassa nokkakolareiden ja ulosajoissa menehtyneiden määrään vähenemisestä. Kuolleiden jalankulkijoiden määrä laski vuonna 2019 sekä edellisvuoteen että vuosien 2015–2017 keskiarvoon verrattuna.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen muistuttaa, että ennakkotiedot tulevat tarkentumaan. Ennakkotietoihin tulee aina niin kutsuttua jälkikertymää, joten lopullinen tilastoluku selviää vasta runsaan vuoden viiveellä.

– Näyttää siltä, että turvallisuustaso on parantunut edellisvuoteen verrattuna, ja tästä voi tulla ennätysvuosi. Viimeisten tietojen mukaan liikenteessä kuolleiden määrä on tänä vuonna 15 ihmistä pienempi kuin viime vuoden lopussa. Myös loukkaantuneiden määrässä on oikea suunta. Tammi–marraskuussa loukkaantuneita oli seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän, Valtonen tiivistää.

Kovat tavoitteet

Vaikka kulunut vuosi lähestyykin ennätysturvallista, Suomi on edelleen selkeästi jäljessä tieliikenteen turvallisuustavoitteestaan. Tavoitteeksi on määritelty kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrän puolittaminen vuoteen 2020 mennessä vuoden 2010 tasosta. Tällä hetkellä on lähestulkoon selvää, ettei tavoitteeseen päästä.

Suomi on myös tuoreeltaan sitoutunut Euroopan unionin liikenneturvallisuuden nollas­kenaarioon (nolla liikennekuolemaa vuoteen 2050 mennessä) ja käynnistänyt valtakunnallisen liikenneturvallisuusstrategian laatimistyön.

Lähde: Liikenneturva