Suomi houkuttaa ennätyksellisen paljon ulkomaisia matkailijoita

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa ylittivät viime vuonna seitsemän miljoonan rajan.

Kansainväliset yöpymiset kasvoivat viime vuonna 2,9 prosenttia ennätykselliseen 7 miljoonaan. Majoitusliikkeille ulkomaiset yöpymiset toivat 483 miljoonan euron potin, joka kasvoi yli 8 prosenttia edellisestä vuodesta.

Eurooppa on edelleen Suomen tärkein matkailumarkkina, sillä yli puolet (53 prosenttia) ulkomaisista yöpymisistä tulee Euroopan unionin alueelta, aasialaisten yöpymisten osuus oli 17 prosenttia Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan.

Viiden suurimman kansallisuuden kärki säilyi samana kuin edellisvuonna: eniten yöpymisiä tilastoitiin Venäjältä (814 000), Saksasta (661 000), Britanniasta (568 000), Ruotsista (557 000) ja Kiinasta (441 000, sisältäen Hongkongin).

Matkailusta on muodostunut yksi Suomen elinkeinorakenteen tukipilareista. Matkailuteollisuus on Suomessa 15 miljardin euron toimiala, jonka osuus BKT:sta on jo 2,6 prosenttia. Potentiaalia on vielä paljon enempään.

– Lähivuosina uutta kasvua tavoitellaan kysyntälähtöisesti etenkin ympärivuotisuudesta, digitaalisuuden kehittämisestä sekä vastuulliseen matkailuun panostamisesta. On tärkeää ohjata matkailijoita hiljaisemmille sesongeille ja alueille. Näin luomme ympärivuotisia työpaikkoja ja alueellista elinvoimaisuutta.  Matkailua kehittäessä on tärkeä huomioida niin taloudelliset, sosiokulttuuriset ja ympäristölliset vaikutukset sekä huomioida paikallisväestön tarpeet, kertoo tiedotteessa Business Finlandin Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen.

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuajoneuvopaikkaa.

Ulkomaiset yöpymiset 2019 kansallisuuksien mukaan TOP 10 (yöpymisten määrä ja muutos edellisvuoteen verrattuna %).
Ulkomaiset yöpymiset 2019 matkailun neljällä suuralueella (yöpymisten määrä ja muutos edellisvuoteen verrattuna %).