Tänä syksynä talvirenkaita vaihdetaan jo uuden tieliikennelain mukaisesti

Talvirenkaat vaihdetaan alle nyt ensimmäisen kerran uuden tieliikennelain mukaan. Tieliikennelain muutos tarjoaa autoilijalle mahdollisuuden käyttää nastarenkaita tai pohjoismaisia kitkarenkaita pidemmän ajan. Tänä talvena ja jatkossa autossa on käytettävä talvirenkaita 1.11.–31.3. välisenä aikana aina kelin niin vaatiessa.

Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020 alkaen ja sen myötä muuttuivat myös talvirenkaisiin liittyvät määräykset. Aiemmin talvirengaspakko on kestänyt joulukuun alusta helmikuuhun. Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee siis marras-maaliskuulle, mutta kuitenkin niin, että talvirenkaita on aina käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttävät.

– Keliperusteisuus ja oman harkinnan käyttäminen renkaiden vaihtamisen suhteen ei tarkoita sitä, että talvirenkaita ei tarvitse käyttää lainkaan, muistuttaa tiedotteessa Teknisen Kaupan Liiton rengasvalmistajien jaoston puheenjohtaja Jari Lindeman Goodyear Finland Oy:stä.

Vaikka vapaus rengasvalintojen suhteen kasvaa lakimuutoksen myötä, tervettä järkeä ei pidä unohtaa, vaan renkaat kannattaa aina valita liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Autoilijoille on tarjolla myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja all season -renkaita. Ne eivät kuitenkaan takaa riittävää pitoa Suomen talvessa.

– All season -renkaita voi halutessaan käyttää ”välikelin” renkaina ennen talvirengaskautta ja talvikauden jälkeen ennen kesärengaskautta. Silloin käytössä olisi vuoden aikana kolme rengaskertaa, Lindeman sanoo.

Lähde: Teknisen Kaupan Liitto