Täyssähköautoilu on Euroopassa Suomea kalliimpaa vain Sveitsissä

Täyssähköautoilu on Suomessa Euroopan toiseksi kalleinta. Täyssähköautoilun kuukausittaiset kokonaiskustannukset ovat Suomessa keskimäärin 944 euroa ja Euroopan kalleimmassa maassa Sveitsissä 949 euroa. Kolmantena tulevat Tanska ja Belgia, joissa kuluja syntyy 797 euroa kuukaudessa.

Autoleasingyhtiö LeasePlanin Car Cost Index 2020 -tutkimuksen perusteella edullisinta täyssähköautolla ajaminen on Kreikassa (kokonaiskustannukset 594 e/kk). Kokonaiskustannukset kattavat arvonalennuksen, polttoaineen, verot, vakuutukset ja huollot.

Sähköautoilun ja muiden käyttövoimien kokonaiskulujen vertailussa Suomi on omaa luokkaansa sähköautoilun kalleudessa. Bensiinikäyttöisten autojen kuukausikulut ovat 767 euroa ja dieseleiden 794 euroa. Sveitsissä vastaavat luvut ovat 960 euroa ja 925 euroa. Muun muassa Norjassa, Italiassa, Hollannissa ja Ruotsissa sähköautoilu on joko halvempaa tai lähes samanhintaista kuin polttomoottoriautoilu.

Autoilun kustannukset ovat Suomessa käyttövoimista riippumatta selvästi eurooppalaista keskiarvoa korkeammat. Kalleinta autoilu on Sveitsissä ja halvinta Unkarissa. Suomen sijoitus listalla säilyy, vaikka kuluja verrataan bruttokansantuotteeseen.

Lähde: LeasePlan Finland Oy