Tuhmat paikannimet houkuttelivat Kuusamoon ennätysmäärän kesämatkailijoita

Ruka-Kuusamon alueella yöpymisten määrä kasvoi tänä kesänä 15 % verrattuna viime kesään. Kasvun taustalla on mm. kampanja, jossa vetonaulaksi otettiin tuhmat paikannimet, joita on Kuusamossa enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Moni kesälomaansa suunnitteleva törmäsi tänä kesänä Ruka-Kuusamon matkailukampanjaan, jossa pilkettä silmäkulmassa kootuilla matkapaketeilla oli niinkin houkuttelevia nimiä kuin ”Kireitä siimoja Persesilmänlammella”, ”Persekoron puuhapäivä” ja ”Kadota itsesi Kiimakankaalle”.

– Erikoiset paikannimet houkuttelivat Kuusamoon tänä kesänä ennätysmäärän matkailijoita. Tämä on loistava saavutus, sillä olemme pitkään viestineet, että kolmen kansallispuiston Kuusamo on erinomainen kesälomakohde. Tänä kesänä vaihdoimme ikonisen Ruka!-logommekin Kesä!-logoon. Markkinointitempaukset osuivat mitä ilmeisimmin oikeaan, iloitsee Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n markkinointipäällikkö Marja Mäenpää.

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat Kuusamossa 15 %, kun keskimääräinen kasvu koko maassa samana ajanjaksona oli noin 6 %. Rekisteröidyt yöpymiset eivät pidä sisällään mökkimajoitusta, jota alueella on runsaasti. Majoituspaikkojen käyttöaste kasvoi Kuusamossa 9,6 %, kun koko Suomen käyttöasteen kasvu oli 0,4 %. Majoitusmyynti kipusi kolmeen miljoonaan (vrt. viime vuoden 2,2 milj. euroa).

Rumimmat nimet ja kauneimmat paikat

– Meillä on todellakin Suomen rumimmat paikannimet ja kauneimmat paikat. Pitkin kesää matkailijat kyselivät infosta, miten ruman nimisiin paikkoihin pääsee. Moni halusi nähdä, miltä vaikkapa Mulkunputkula näyttää luonnossa. Joihinkin paikkoihin järjestimme myös ohjattuja retkiä, kuten Mönkijäsafari Hevonperseeseen ja metsäjoogaretki Pierumäelle, Mäenpää kertoo.

Kuusamossa on ylivoimaisesti eniten omintakeisia paikannimiä koko Suomessa. Rujoja nimiä on annettu aikoinaan erityisesti luontokohteille. Nimistötiedot ovat peräisin Nimisampo-palvelun aineistosta, jonka keskeisimmät lähteet ovat Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto sekä Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisteri.

Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistot tarjoavat Kuusamossa aktiiviselle ulkoilmaihmiselle esimerkiksi Suomen suosituimman vaellusreitin Karhunkierroksen. Tämän lisäksi alueella on paljon sykähdyttäviä patikointireittejä. Huimapäille on tarjolla muun muassa koskenlaskua, mönkijäsafareita, karhun katselua sekä pyöräily- ja melontareittejä.

– Onnistuneen kesän jälkeen olemme kääntäneet katseemme loppuvuoteen. Ruskasesonki on juuri parhaimmillaan, ja jo lokakuun alussa avataan kolme laskettelurinnettä – ensimmäisenä Suomessa. Kuusamossa riittää tekemistä ympäri vuoden, summaa Mäenpää.

Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu ry