Tuulilasit rikkoutuvat kevätteillä – vahinkojen määrä kasvussa

Lasivahinkojen määrän kasvua selittävät talvirenkaiden kuvioiden lisääntyminen, roiskeläppien poistuminen, tieverkon kunto ja kattavien autovakuutusten yleistyminen.

Auton tuulilaseihin kohdistuvia vaurioita korvattiin vakuutusyhtiöissä vuonna 2015 yli 111 000. Vuonna 2016 määrä oli noussut 129 000 kappaleeseen.

Auton ikkunaan liikenteessä lentänyt kivi tai muu esine voi aiheuttaa tuulilasiin särön ja pahimmillaan halkeaman. Tuulilasivauriot aiheutuvat yleensä kiven tai nastojen iskemistä.

– Takaroiskeläppien poistuminen on lisännyt kivien sekä varsinkin keväisin ja syksyisin nastojen iskemiä. Lisäksi tieverkoston rapautuminen routavaurioineen on yksi tuulilasivaurioita lisäävä tekijä, kertoo tuotepäällikkö Henna Saarelainen LähiTapiola Vahinkovakuutuksesta.

Saarelaisen mukaan myös leudot talvet vaikuttavat.

– Kun talvirenkailla ajetaan paljailla teillä, nastoja irtoaa. Lisäksi nykyään yleistyneet kitkarenkaat nostattavat herkemmin ilmaan tien pinnassa olevia kiviä ja irronneita nastoja.

Lasivakuutus korvaa

Uudemmissa autoissa tuulilasi on osa auton korikehikkoa, minkä vuoksi lasin korjaaminen nopeasti on yhä tärkeämpää. Rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski. Se voi pahimmillaan vaikuttaa esimerkiksi turvatyynyjen toimivuuteen.

Tuulilasien vaihtokulut ovat kasvaneet erilaisten tunnistimien sekä vaihdon yhteydessä tehtävien säätötöiden vuoksi. Korjaaminen tai lasinvaihto ei alenna autovakuutuksen bonusta, jos kaskoon sisältyy lasivakuutus. Muussa tapauksessa korjaus korvataan törmäysvahinkona.

– Korvattavien tuulilasivahinkojen määrän kasvuun vaikuttaa osaltaan myös se, että yhä useammalla suomalaisella on autovakuutuksessa mukana lasivakuutus, josta korvausta haettaessa asiakkaalta ei peritä omavastuuta, kun ajoneuvon lasi paikataan. Ihmiset ovat siksi myös valppaampia hakemaan korvauksia, kertoo LähiTapiola Vahinkovakuutuksen moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Näin estät tuulilasin iskemää leviämästä halkeamaksi:

  • Kuivaa ja puhdista iskemäkohta.
  • Laita rikkoontuneen kohdan päälle teippi estämään lian pääsy.
  • Käännä auton sisäilman puhaltimet pois tuulilasista. Lämmönvaihtelut voivat levittää halkeamaa.
  • Paikkaa tai vaihda tuulilasi vakuutusyhtiön hyväksymällä lasikorjaamolla.

Lähde: LähiTapiola