Uusi yhteistyö avaa suomalaiset luontoreitit miljoonayleisölle

Visit Finlandin tutkimuksen mukaan ulkoilu- ja retkeilyreitit kiinnostavat monia ulkomaalaisia matkailijoita. Uusi yhteistyö Euroopan suurimman liikunta- ja luontomatkailuportaalin kanssa tuo suomalaiset luontoreitit miljoonien keskieurooppalaisten ulottuville. Tavoitteena on saada kaikki Suomen luontoreitit ja luontomatkailupalvelut koottua saman Outdoors Finland -sivuston alle.

Luontomatkailu on yksi nopeimmin kehittyvistä matkailun osa-alueista ja suomalaisen matkailun perinteisiä vahvuuksia. Viime vuonna esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat yhteensä 15 prosenttia ja Etelä-Suomessa jopa 47 prosenttia.

– Luontomatkailussa on edelleen paljon potentiaalia ulkomaalaisten matkailijoiden houkuttelemiseksi Suomeen. Ulkomaalaisten matkailijoiden on kuitenkin ollut paikoin haastavaa löytää helppoja päiväreittejä ja ohjeita luonnossa liikkumiseen, kertoo Visit Finlandin Outdoors Finland -kansainvälistymisohjelman projektipäällikkö Leena Yli-Piipari.

– Outdoors Finland -ulkoilu- ja retkeilysivusto kokoaa Suomen pyöräily-, retkeily- ja melontareitit sekä niihin liittyvät matkailupalvelut samaan portaaliin. Tällä hetkellä sivusto kattaa jo Etelä-Suomen reitit. Toivomme, että jokainen maakunta ja luontomatkailukohde liittyy mukaan, jotta saamme palvelun kattamaan jatkossa koko Suomen, portaalin vastuuhenkilö Pirjo Räsänen Lahden ammattikorkeakoulusta kertoo.

Outdoors Finland -kansainvälistymisohjelman tavoitteena on parantaa Suomen luontomatkailun näkyvyyttä kansainvälisillä markkinoilla, saattaa yhteen kotimaisia palveluntarjoajia ja ulkomaisia ostajia sekä kehittää luonto- ja retkeilykohteiden laatua.

– Aloitimme juuri yhteistyön Euroopan suurimman liikunta- ja luontomatkailuportaali OutdoorActiven kanssa. Tästä syksystä lähtien outdoorsfinland.com-sivuston sisältö näkyy myös OutdoorActive -portaalissa ja sen yli 1,5 miljoonalle keskieurooppalaiselle kävijälle kuukaudessa, Yli-Piipari kertoo.

Vaellus ja pyöräily kiinnostavat

Visit Finlandin Matkailijatutkimuksen mukaan Suomessa kävi viime vuonna 7,4 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Heistä joka kolmatta eli 2,6 miljoonaa kiinnostavat suomalaiset kesäaktiviteetit kuten vaellus, pyöräily ja eläinten katselu. Esimerkiksi saksalaisista lomamatkailijoista lähes 60 prosenttia on kiinnostunut edellä mainituista kesäaktiviteeteista ja 41 prosenttia on ehtinyt kokeilemaan niitä lomansa aikana.

Visit Finlandin hallinnoima Outdoors Finland -kansainvälistymisohjelma on Manner-Suomen maaseutuohjelman rahoittama. Ohjelma käynnistyi viime vuoden lopulla ja jatkuu vuoteen 2018 saakka.

Kuva Pekka Heinonen