Uusin kyselykin sen vahvistaa – suomalaiset aikovat viettää lomansa kotimaassa, lähimatkailu houkuttaa

Tuoreen kyselyn mukaan koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila muuttaa lähes kaikkien kesälomia.

Kaupallisten radioiden kattojärjestö RadioMedia teetti toukokuun alkupuolella tutkimuksen suomalaisten kesä- ja lomasuunnitelmista tulevalle kesälle. Tutkimuksessa haastateltiin tuhatta 15–69-vuotiasta. Tulokset vahvistavat viestiä, joka on saatu jo useista aiemmista tutkimuksista. Kesällä 2020 suomalaiset lomailevat etenkin kotona, lähiseuduilla sekä mökeillä.

Korona-ajasta huolimatta lähes puolet suomalaisista (46 %) on jo tehnyt kesälomasuunnitelmia. 83 % suomalaisista kertoo, että korona-aika on vaikuttanut kesälomasuunnitelmiin. Kyselyn avoimissa vastauksissa näkyy vahva pettymys siitä, että ulkomaanmatkat, festivaali- ja muut tapahtumakäynnit sekä vierailut iäkkäämpien sukulaisten luona ovat kesältä peruuntuneet.

Kesälomasuunnitelmia tehneiden listan kärjessä ovat kotona lomailu (58 %), päiväretkien tekeminen lähialueille (48 %) sekä mökkeily perheen ja ystävien kanssa (47 %). Kaikenlainen kiinnostus lähimatkailuun on ilahduttava trendi, joka sopii moneen muuhun matkustustapaan verrattuna paremmin myös koronapandemia-aikaan.

Kesällä suomalaiset haluaisivat mieluusti syödä ravintoloissa (76 %), vierailla kulttuurikohteissa, taidenäyttelyissä, kesäteatterissa tms. (34 %).  Korona sotkee monia niistä toiveista. Suosituin lomailukuukausi on edelleen heinäkuu, jolloin 81 % vastaajista kertoo tulevana kesänä lomailevansa.

Loma-aikaan liikutaan etenkin autolla (74 % matkustaa pääasiallisesti, 17 % lisäksi). Ajatellen tulevaa kesää ja lomakautta, valtaosa kyselyyn vastanneista (71%) kertoi, ettei heidän kulutuskykynsä ole muuttunut tai heikentynyt. 29 % kertoi, että heidän kulutuskykynsä laskee merkittävästi tai jonkin verran.

Lähde: RadioMedia