Vaasan auto- ja moottorimuseossa riittää nähtävää koko perheelle

Vaasan Veteraaniautoseura ry. perusti Vaasan auto- ja moottorimuseon vuonna 1981. Museo sijaitsee keskustan tuntumassa.

Vaasan auto- ja moottorimuseossa on näytillä kalustoa 1900-luvun jokaiselta vuosikymmeneltä. Kokoelmista löytyy muun muassa autoja, polku- ja moottoripyöriä sekä kodinkoneita. Näytillä on myös harvinainen ”lentävä siipi”, vuonna 1958 Saksassa valmistettu Fauvel AV 36 C 1 -purjelentokone.

Ensimmäisen kerroksen ovat vallanneet paloautot, traktorit, vanhat hopat sekä vuoden 1909 hevosvetoinen ambulanssi. 1930-luvun Ford Tudor Sedania mainostettiin aikoinaan hauskasti ”Omalla autolla joulukirkkoon – Ford Tudor Sedan suojaa lumelta ja tuulelta ja lämmin on siinä matkustaa purevimmillakin pakkasilla.”

Vaihtuvana näyttelynä tänä vuonna on esillä englantilaisen autoteollisuuden nousu- ja tuho. Hyvin mielenkiintoisia autoja britit ovatkin tehneet.

Toinen kerros esittelee kattavasti moottoriurheilua. Kilpa-autoja on näytillä noin 30 kappaletta ja moottoripyöriäkin useita. Fiat Abarth on näyttävästi esillä, eikä pienoismallien ihailijoitakaan ole unohdettu.

Kolmas kerros Vintage Heaven eli Vintaasi Vintti pitää sisällään kaikkea vanhaa. Radiot, perä- ja maamoottorit jopa vauvanvaunutkin tulevat täällä tutuiksi. Pääosassa tässä kerroksessa ovat vaasalaisten Wickströmin Moottoritehtaan ja Suomen Moottoritehtaan tuotanto.

Museon pihalla on reilusti parkkitilaa, vaikka matkailuautolle. Vastaanotto oli mitä ystävällisin ja museoesineistä oli paljon tietoa opastauluissa. Kaikkea saa kuvata. Museosta löytyy myös pienimuotoinen kahvila. Museo sijaitsee osoitteesta Myllykatu 18 B, 65100 Vaasa.

Ford Tudor Sedan.
Austin A 35 vuodelta 1958.
Kunnostettuja bensapumppuja ja lentokoneen tähtimoottori.
Vuoden 1974 Bond BUG 750ES, Englanti.
Kokoelma vanhoja lasten polkupyöriä.
Vanhin moottorikelkoista Rönnqvist-”puujalka” on vuodelta 1956.

Teksti ja kuvat: Kata Jurvanen