Vältä rapsut Keski-Euroopassa – lataa ympäristövyöhykkeistä varoittava sovellus

Uusi sovellus selvittää kätevästi, missä ja millaisen ympäristötarran karavaanari tarvitsee ajoneuvoonsa.

Liiallisiin päästöihin kyllästyneet eurooppalaiskaupungit ovat alkaneet perustaa ympäristövyöhykkeitä ympäri mannerta, mutta tähän mennessä niistä ei ole koottu tietoa yhteen paikkaan. Nyt saksalaisyritys nimeltään Green-Zones on kuitenkin kehitellyt sovelluksen, joka selkiyttää sääntöjen sekamelskaa.

Keski-Euroopassa liikkuvalle karavaanarille saattaa tuottaa päänvaivaa esimerkiksi se, missä maksullisen vyöhykkeen raja kulkee. Sovelluksen avulla tämä selviää kuitenkin nopeasti. Lisäksi sovellukseen voi syöttää yksittäisen osoitteen, jolloin selviää nopeasti, sijaitseeko se vyöhykkeen sisällä.

Ympäristövyöhykkeillä autolla liikkumisesta joutuu usein pulittamaan lisämaksun ja autoon on liimattava tarra merkiksi maksun suorittamisesta. Sääntöjen laiminlyönnistä saattaa koitua kallis sakko.

Androidille ja iPhonelle

Uusia vyöhykkeitä ilmaantuu kartoille jatkuvasti. Esimerkiksi Saksassa on jo 55 aluetta, joilla vapaata ajamista on jotenkin rajoitettu. Käytäntö eri puolilla Eurooppaa on kuitenkin monenkirjava, ja esimerkiksi Ranskassa eri alueilla liikkumiseen vaaditaan erilaisia tarroja, ja päästörajoitukset saattavat olla erilaisia eri viikon- tai vuorokaudenaikoina.

Green-Zonesin sovellus ei kata kaikkia maita. Tällä hetkellä se käsittää Belgian, Tanskan, Ranskan, Saksan ja Itävallan, mutta lisää kerrotaan olevan tulossa. Ilmaisen sovelluksen Android-versio ilmestyi kesällä, mutta nyt se on saatavilla myös iPhoneen. Lisäksi yritys myy vyöhyketarroja lähes kaikille alueille.

Sovelluksen englanninkieliset kotisivut löydät täältä.