Vinkkejä (uusille) karavaaniharrastajille

Matkailuauto voi ison kokonsa vuoksi aiheuttaa yllätyksiä tottumattomalle kuskille. Myös kokeneen karavaanarin kannattaa varoa varkauksia ja tulen riskejä leirintäpaikoilla. Matkailuajoneuvoa vuokrattaessa on selvitettävä, miten se on vakuutettu, ja mikä on omavastuuosuus.

Koronavirusepidemia on kasvattanut huomattavasti matkailuautojen ja -vaunujen myyntiä ja vuokrausta. Vakuutusyhtiö LähiTapiola on koonnut vinkkejä, jotka palvelevat varsinkin uusia matkailuajoneuvoilijoita.

Tutustu kunnolla ennen starttia

Ennen reissuun lähtöä kulkupeli kannattaa käydä huolellisesti läpi. Jos vuokraat tai lainaat matkailuauton tai -vaunun, pyydä kunnon opastus sen käyttöön. Osaathan tyhjentää jätevesisäiliöt, toimia kaasun kanssa ja liittää auton sähköverkkoon?

Pakkaa ja kiinnitä tavarat huolella

Mitä todella tarvitset reissun aikana? On totta, että Suomen kesässä on hyvä varautua moneen säähän, ja leirintäalueilla on kiva olla monenlaista tekemistä, mutta ajon aikana kaikki tavarat pitää saada pysymään tiiviisti paikallaan. Tavarakaaoksen välttämiseksi ja etenkin ajoturvallisuuden takia pakkaus kannattaakin tehdä ajan kanssa. Muista ennen liikkeelle lähtöä sulkea kaikki laatikot ja luukut, jotta tavarat eivät lähde liikkeelle ensimmäisessä mutkassa, saati lennä vaarallisesti äkkijarrutuksissa.

Suunnitelma helpottaa tien päällä – muista tauot

Hyvä reittisuunnitelma pitää sisällään riittävästi tauko- ja leirintäpaikkoja, mutta tarvittaessa siitä voi myös joustaa. Selvitä ennalta, missä saat halutessasi sähkövirtaan sekä tyhjennettyä ja täytettyä vesisäiliöt ja -tankit. Etappien suunnittelussa ei kannata ahnehtia, jotta voi halutessaan pysähtyä ihastelemaan maisemia tai vaikka viettää pidemmän aikaa taukopaikassa.

Auton mitat mielessä – varo myös korkeutta

Yleisimpiä vakuutusyhtiön tietoon tulevia matkailuautoilijan vahinkoja ovat erilaiset törmäykset ja kolhut. Matkailuauton tai vaunuyhdistelmän kokoa on monen vaikea hahmottaa, ja vahinkoja sattuu esimerkiksi peruuttaessa ja pienessä tilassa käännyttäessä. Ajoneuvon ulottuvuus on yllättävän suuri.

Leveyden ja pituuden lisäksi on tärkeää muistaa myös auton korkeus: ole tarkkana huoltoasemien katosten ja esimerkiksi leirintäalueella roikkuvien puunoksien kanssa. Myös ajoneuvon suurimmasta sallitusta korkeudesta varoittaviin liikennemerkkeihin esimerkiksi siltojen kohdalla kannattaa suhtautua vakavuudella.

Parkkipaikalla painetta

Pysäköinti lomalaisten ruuhkauttamilla taukopaikoilla voi nostaa hikipisaroita kokeneenkin karavaanarin pintaan, mutta etenkin ensikertalaista se voi jännittää. Matkailuajoneuvo ei kokonsa vuoksi mahdu tavallisiin parkkiruutuihin, joten jos suinkin mahdollista, se kannattaa jättää loitommalle, kuten liikenneasemalla parkkialueen reunaan.

Parkkeeratessa hyödynnä aktiivisesti auton peilejä ja pyydä tarvittaessa kaveria ulos antamaan neuvoja. Tekniikasta, kuten peruutuskamerasta, on apua. Harjoitus tekee tässäkin asiassa hiljakseen mestarin.

Turvallisesti tien päällä – vauhtia harkiten

Ajoneuvon suureen kokoon ja massaan liittyy erityisiä riskejä liikenteessä, joten varovaisuus kannattaa. Kuski saattaa yllättyä, kuinka äkkinäisesti tuulenpuuskat voivat heilauttaa isoa autoa tai vaunua. Raskas kuorma aiheuttaa myös lisärasitusta renkaille, joten kannattaa pitää huoli niiden kunnosta ja rengaspaineista. Rengasrikko voi pahimmillaan aiheuttaa pahan onnettomuuden, kuten vaunun kaatumisen. Kaikilla kyydissäolijoilla, myös matkustamotiloissa istuvilla, tulee olla turvavyöt kiinni.

Uusi tieliikennelaki löyhensi matkailuautojen nopeusrajoituksia. Esimerkiksi enimmäismassaltaan enintään 3 500-kiloisilta matkailuautoilta poistui ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Vauhdin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska isolla autolla jarrutusmatka on jo muutenkin pitkä ja äkkikäännöksiä on kankeaa tehdä. Lisäksi kovempi vauhti nostaa myös polttoaineenkulutusta ja päästöjä.

Varo varkaita – myös vaunusta voi joku kiinnostua

Pysähtyessä ja leirintäalueilla omat esineet kannattaa aina laittaa lukkojen taakse, kun ei ole itse paikalla. Älä unohda arvotavaroita kojelaudalle tai muuten näkyville ajoneuvoon, koska halutessaan varas voi lyödä ikkunan rikki. Matkassa mukana olevat pyörät kannattaa aina lukita.

Asuntovaunua ei ole helppo varastaa huomaamatta, mutta joskus niinkin voi käydä. Tämän estämiseksi karavaanari voi käyttää aisalukkoa, joka estää perävaunun liikuttamisen tai kytkemisen vetoautoon.

Tuli voi yllättää matkalla

Paitsi oman kodin, myös pyörien päällä kulkevan asumuksen paloturvallisuudesta kannattaa huolehtia. Matkailuautoon tai -vaunuun voi hankkia palo- ja kaasuvaroittimet, jotka esimerkiksi herättävät, jos hätätilanne sattuu yöllä. Alkusammutusvälineinä toimivat käsisammutin ja sammutuspeitto.

Ulkona on kesäaikaan ihana tehdä nuotio ja grillata, mutta tarkista sitä ennen, onko metsäpalovaroitus voimassa. Silloin avotulta ei saa tehdä. Leirintäalueilla on myös omia paloturvallisuusohjeitaan, joita tulee noudattaa. Tulenteko voi olla esimerkiksi sallittu vain grillikatoksessa.

Kaikki matkaan lähtiessä

Kun tulee taas aika lähteä liikkeelle, tarkista, että kaikki tavarat todella ovat matkassa. Eihän esimerkiksi uikkareita jäänyt kuivumaan puun oksalle? Lähtövalmisteluihin liittyy monia rutiineja: irrota esimerkiksi sähköjohto verkkovirrasta, nosta matkustamon astinlauta, käännä antennit ja mahdolliset tukijalat kuljetusasentoon sekä sulje ikkunat. Sisällä kaapit ja luukut kiinni, jotta tavarat eivät lähde liikkeelle ajettaessa.

Vakuutus tarjoaa turvaa vahinkojen varalta

Lomalla ei kannata stressata liikaa, mutta toisinaan vahinkoja sattuu. Niihin voi varautua vakuutuksella. Liikenteessä kaikille ajoneuvoille pakollinen liikennevakuutus korvaa henkilövahingot sekä muille osapuolille aiheuttamasi omaisuusvahingot. Omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Tarkista ennen reissuun lähtöä, että vakuutusturvan laajuus on riittävä.

Reissussa sattuneiden tapaturmien tai sairauden hoitokuluja voidaan korvata matkavakuutuksesta. Tarkista myös, että mukaan pakatut tavarat on vakuutettu joko matka- tai kotivakuutuksen kautta. Jos vuokraat matkailuauton ulkopuoliselta, selvitä millaisen vakuutusturvan hän on ajoneuvolle ottanut, mikä on omavastuuosuutesi ja kuinka toimitaan vahinkotilanteissa.