Aiotko Oktoberfesteille? Täältä löydät parhaat paikat matkailuajoneuvolle

Syys-lokakuun vaihteessa miljoonittain kävijöitä keräävä festivaali on maailman suurin yleisötapahtuma.

Oktoberfest-juhlaa vietetään Saksassa tänä vuonna 22. syyskuuta – 7. lokakuuta. Yli viisi miljoonaa kävijää keräävä festivaali on maailman suurin yleisötapahtuma, mutta myös historiallinen: Münchenin kaupunki on järjestänyt festivaaleja jo yli 180 vuotta.

Karavaarin mahdollisuudet nauttia olutfestivaalien tunnelmasta on joko seurata tapahtuman suoraa videolähetystä matkailuajoneuvosta käsin tai ajaa tapahtumapaikalle. Mistä tapahtumassa oikein on kyse? Mistä löytyvät parhaat paikat matkailuajoneuvoille? Keräsimme pari kiinnostavaa faktaa ja vinkkiä tapahtumasta kaikille oluen ja baijerilaisten perinneasujen ystäville.

Hääjuhlista suurtapahtumaksi

Oktoberfestit saivat alkunsa vuonna 1810 Bavarian kuningas Ludwigin avioituessa prinsessa Therese von Sachsen-Hildburghausenin kanssa. Lokakuussa järjestetty hääjuhla oli avoin yleisölle ja Münchenin keskusta olikin juhlahumun sykkeessä kokonaiset viisi päivää.

Häätapahtuman yhteydessä järjestetystä hevoskilpailusta tuli yleisömenestys, ja tapahtuma päätettiin uusia seuraavina vuosina.

Vuonna 1896 tapahtuma oli jo saavuttanut sen verran isot mittasuhteet, että pienet olutständit päätettiin korvata suuremmilla olutteltoilla. Ajan saatossa festivaalien ajankohta on siirretty lokakuulta syyskuulle sääsyistä. Syyskuu on lokakuuta lämpimämpi kuukausi tälle suositulle ulkoilmatapahtumalle.


O’zapft is!

Tapahtuman järjestelyistä vastaa nykyisin Münchenin kaupunki. Tapahtuman avaa tänä vuonna Münchenin kaupunginjohtaja Dieter Reiter, joka napauttaa Oktoberfest -olutsäiliön auki huudahtaen O’zapft is! Lausahdus äännetään baijerilaisittain ja se on kuin baijerilainen taikasana tarkoittaen juhlat alkakoon. Tämän jälkeen saavat kaikki tapahtumavieraat luvan sammuttaa janon.

Litran oluttuoppi maksaa tänä vuonna keskimäärin 11 euroa.

Ensimmäiset juhlijat saapuvat tapahtuman avaukseen jo aamuyhdeksältä. Mutta ei huolta, jos avausseremonia jää välistä. Oluista, yli kolmestakymmenestä eri olutteltan tunnelmasta ja mitä upeimmista Oktober-festivaaliasuista on aikaa nauttia kaikkiaan 18 päivää.


Matkailuajoneuvolla paikan päälle

Oktoberfestivaalien aikana Münchenin kaupungin keskusta ja keskustan alueen matkailuautoparkit Arnulfstrassella ja Siebenbürgerilla ovat pois käytöstä. Keskustan tuntumasta löytyy kuitenkin useita alueita matkailuajoneuvo lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi.

Münchenin messukeskuksen parkkialue on varattu Oktoberfestivaalien ajaksi matkailuajoneuvojen käyttöön ja on nimettykin virallisemmin Oktoberfest Camping -alueeksi. Keskustasat 13 kilometrin päässä sijaitsevalta Riemin alueelta pääsee metroyhteydellä festivaalialueille. Alueella on tilaa tuhannelle matkailuajoneuvolle, ja 800 paikoista on sähköllä varustettuja.

Messukeskuksen lisäksi kaupungin lähettyviltä löytyy neljä muuta leirintäaluetta: Thalkirchen viiden kilometrin, München-Obermenzing ja Campingplatz Nord-West kymmenen kilometrin sekä Langwieder See 14 kilometrin päässä keskustasta.

Vältä ruuhkaa

Oktoberfestivaalien tiivis tunnelma teltoissa on yksi mieleenpainuvimmista asioista tapahtumassa, mutta ruuhkasta ei nauti kukaan. Festivaalien virallisilla tapahtumasivuilla pääseekin näkemään ruuhkattomimmat ajankohdat festivaalivierailuun.

Kannattaa siis ehdottomasti suunnitella vierailu etukäteen ja välttää näin pahimmat ruuhkat.

Ruuhkat välttää kuitenkin varmimmin osallistumalla tapahtumaan Suomesta käsin Livestream-videolähetyksen avulla. Ei yhtään hullumpi ajatus nauttia saksalaista olutta oman matkailuajoneuvon sohvalla, vai mitä tuumaat?

Hyvää Oktoberfest-juhlaa kaikille!

Teksti: Marjoannika Nyman, Katoni Finland

Lähteet ja lisätiedot:

Oktoberfestivaalien viralliset tapahtumasivut

Oktoberfest Camping

Vinkit oikeaoppimiseen Oktoberfest-puketumiseen


Livestreamaus tapahtumasta 22.9.2018 alkaen