Astuvansalmi on nyt osa eurooppalaista kalliotaidereittiä

Astuvansalmen kalliomaalaukset on hyväksytty ensimmäisenä suomalaisena kohteena Prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin.

Suomen kalliomaalaukset sijaitsevat usein hieman hankalissa paikoissa, mutta ne ovat vierailun arvoisia – on hämmentävää seisoa kuvan edessä, jonka joku muinainen täällä asunut ihminen on siihen tehnyt useita tuhansia vuosia sitten. Euroopan vanhimmat kalliomaalaukset ovat jopa yli 40 000 vuotta vanhoja.

Etelä-Savosta löytyy maailman mittakaavassa ainutlaatuisen runsas esiintymä kalliomaalauksia. Ristiinan Astuvansalmella sijaitsevat maalaukset muodostavat yhdessä Pohjoismaiden suurimman kalliomaalausten kokonaisuuden.

Suomessa kalliotaidekohteita ei ole vielä juurikaan hyödynnetty matkailussa, vaikka Euroopassa 1,9 miljoonaa vierailijaa tutustuu vuosittain Prehistoric Rock Art Trails -reitin (PRAT-CARP) kohteisiin. Esihistoriallisen kalliotaiteen kulttuurireitti on Euroopan neuvoston hyväksymä ja siihen kuuluu noin 160 kohdetta, joista suurin osa on Etelä-Euroopassa.

– Kalliotaide kiinnostaa niin paikallisia kuin matkailijoitakin. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat meidän kansainvälisesti tunnetuin matkailunähtävyytemme ja haluamme kehittää sitä kestävällä tavalla niin että maalausten suojelu on huomioitu. Mikkelin PRAT-CARP-jäsenyys tarjoaa myös Etelä-Savon muille kunnille hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön kehittää kalliotaidekohteita, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.

Lähde: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy