Matkavinkki: Kristalli kimaltaa Itävallassa

Kun astuu satumaiseen Swarovskin Kristallwelteniin, paha maailma unohtuu.

Kristallimaailma avattiin kuuluisan Swarovskin kristallitehtaan 100-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1995. Ainutlaatuinen nähtävyys sijaitsee Itävallan Wattensissa 20 kilometriä Innsbruckista itään. Tsekkiläisen Daniel Swarovskin perustama tehdas on aivan puistomaisen kristallimaailman vieressä.

Auto parkkiin ja ihailemaan

Henkilöautoille löytyy paljon ilmaista parkkitilaa ja noin seitsemän metriä pitkille matkailuautoille on varattu kymmenkunta ruutua. Sesonkina ne eivät varmasti riitä, mutta onneksi Innsbruckin keskustasta pääsee paikalle bussilla puolessa tunnissa. Läheiseltä leirialueelta on bussiyhteys Innsbruckin keskustaan.

Lippuluukun jälkeen pujahdimme sisätiloihin vettä suustaan sylkevän jättiläisen pään luota. Tämä vihreä jättiläinen onkin kristallimaailman tunnus. Kuljimme läpi kristallihuoneiden ja tutustuimme tarinoihin kristallista ja kristalliesineiden valmistuksesta. Kristallihan on läpinäkyvää lasia, jossa on vähintään 24 prosenttia lyijyä ja joka on hiottu särmäiseksi.

Valoilla, väreillä ja musiikilla on saatu luotua hyvin erityinen – jopa mystinen tunnelma. Kummallista, mutta totta. Täällä on ihan pakko kuiskata.

Kristalleilla on koristeltu taideteoksia ja siitä on tehty veistoksia. Talvihuoneessa vastaan tuli hohtava ”joulukuusi”. Lasivitriineissä korut, puvut ja kengät välkehtivät eri väreissä.

Kierroksen lopuksi tullaan, ainakin mainosten mukaan, maailman suurimpaan Swarovski-kristallien myymälään. Myynnissä on kauniita ja arvokkaita koruja sekä erilaisia esineitä. Niitä riittää lähes silmän kantamattomiin. Myös hinnat ovat osin huippua.

Elämyspuisto

Kristallimaailma sijaitsee korkeiden vuorten ympäröimässä laaksossa, joten maisemat ovat upeat. Puistomaisissa ulkotiloissa saa taiteen lisäksi ihailla vesi- ja kukka-asetelmia. Lepotauko kiiluvien kristallipilvien alla lammen rannalla sai mielen rauhoittumaan. Samalla sitä mietti, miten tärkeää onkaan kokea kauneutta ja hyvyyttä, jotta jaksaa arjen huolineen murheineen.

Pensaslabyrinttiin piti toki itsensä eksyttää, mutta lähinnä lapsille tarkoitetun puuhatornin telineet jätimme kokeilematta. Kikatuksesta päätellen lapsilla oli kyllä hauskaa. Puuhatorniin kannattaa kuitenkin kiivetä, sillä sieltä avautuvat hienot näkymät puistoon.

Puistokierroksella voi snack-baarista napata mukaan pientä purtavaa. Cafe & Restaurant Daniels Kristallwelten tarjoaakin sitten kulinaristisia elämyksiä niin ruoan kuin leivonnaisten osalta. Jo itse rakennus on hyvin erikoinen.

Jos vaan voi valita, taianomaiseen kristallimaailmaan kannattaa tutustua aurinkoisella ilmalla, sillä silloin kimaltaa aivan järjettömän hienosti. Kaikkialla saa kuvata, mutta valokuvat eivät kerro lähellekään kimalluksen kauneutta ja määrää. Loistava paikka on ihan pakko kokea itse.

Leirintäalueet

Vajaa viisi kilometriä kristallimaailmasta sijaitseva Alpencamping Mark Weer on siisti perheomisteinen leirialue. Alueelta ja lähiympäristöstä löytyy paljon liikunnallisia aktiviteetteja muun muassa ratsastusta. Nälkää ei tarvitse kärsiä, siitä huolehtivat kauppa ja ravintola. Alueen omistajarouva oli erittäin ystävällinen ja innokas kertomaan alueen tarjonnasta.

Kristallimaailmasta 25 kilometriä ja Innsbruckin keskustasta 10 kilometriä sijaitseva viiden tähden Holiday Paradise Natterer See on varsinainen luksusalue. Henkilökunta on todella ystävällistä, leiritontit ovat isoja ja alue on viihtyisä. Ikinä ennen en ole nähnyt niin hienoja ja siistejä saniteettitiloja kuin täällä. Alueella on tietenkin kauppa ja ravintoloita sekä paljon aktiviteetteja kaikenikäisille. Leirin portilta kulkee bussi kerran tunnissa Innsbruckin keskustaan. Tätä paikkaa voi suositella lämpimästi.

Teksti ja kuvat: Kata Jurvanen