Retkeilijöille tehty opas vie Suomen muinaiskohteisiin

Tietokirjailija ja retkeilijä Tuomo Kesäläinen on tutustunut ja kuvannut satoja vanhoja asuinsijoja, kalliomaalauksia, palvonta- ja hautapaikkoja sekä muita ihmistoiminnan merkkejä ja koonnut niistä näyttävimmät uutuuskirjaan.

Suomen upeimmat muinaiskohteet -kirjassa esitellään yli 80 eri aikakausien retkeilykohdetta. Vanhimmat kohteet ovat ajalta, jolloin jääkauden jälkeen paljastuvalle maalle asettuivat ensimmäiset metsästäjä-keräilijät noin 11 000 vuotta sitten.

Opas vie retkille muun muassa jätinkirkoille, hautasaarille, linnavuorille, rangaistuspaikoille, muinaisteille ja rajakiville.

– Teos on oma näkemykseni esittelemisen arvoisista muinaiskohteista retkeilijän näkökulmasta. Näiden kohteiden historia ja näyttävyys ovat tehneet minuun suurimman vaikutuksen. Historiallisen ja arkeologisen arvonsa lisäksi muinaisjäännökset ovat usein todella hienoja ja monipuolisia retkikohteita. Monet kirjan kohteista sijaitsevat esimerkiksi kansallispuistoissa, muilla suosituilla retkeilyalueilla sekä luontopolkujen ja matkailuteiden varsilla, sanoo Tuomo Kesäläinen Karttakeskuksen tiedotteessa.

160-sivuisessa kirjassa retkeilytieto, kuvat ja historia yhdistetään yksityiskohtien ja perintötiedon kanssa. Kaikista kohteista on kartat helpottamassa löytämistä perille muinaisille tapahtumapaikoille.

– Muinaiskohteilla kulkiessaan retkeilijällä on mahdollisuus tutustua siihen, miten ihmiset menneisyydessä elivät ja millaisia jälkiä heidän toimintansa on jättänyt ympäristöön. Teoksen tavoite on esitellä historiaamme upeiden retkeilykohteiden avulla ja konkreettisten esimerkkien kautta laajentaa ymmärrystämme Suomen ja suomalaisten historiasta, Kesäläinen sanoo.