Tällaisia summia annetaan juomarahaa muualla Euroopassa – katso lista

Myös karavaanarin on syytä antaa tippiä käyttäessään tiettyjä palveluita ulkomailla.

Suomalaisille tippikulttuuri on vieras, koska meillä palvelumaksut on jo sisällytetty muutenkin korkeisiin hintoihin. Monissa Etelä- ja Keski-Euroopan maissa juomarahaa kuitenkin annetaan.

Mutta milloin tippiä pitää antaa ja kuinka paljon? Usein pelkkä ystävällinen kiitos riittää, kun taas joissakin tapauksissa juomarahaa arvostetaan ja odotetaan.

Juomarahakäytäntöä selvittääkseen Tjäreborg kysyi asiaa oppailtaan sekä yhteistyökumppaneiltaan muutamassa suosituissa lomamaassa. Saatujen tietojen perusteella on koottu suuntaa antava lista tippisuosituksista eri palveluammateissa työskenteleville. Luonnollisesti myös saadun palvelun laatu vaikuttaa juomarahaan.

Portugali/Madeira
Tarjoilija: Turistialueilla ravintoloissa odotetaan 5-10 prosentin juomarahaa.
Taksinkuljettaja: Summa pyöristetään ylöspäin.
Kampaaja/parturi: Noin 1 euro.
Kommentti: Palveluammateissa työskentelevät odottavat yleisesti pientä juomarahaa.

Espanja
Tarjoilija: Kun on nauttinut vain kahvikupillisen, ei juomarahaa anneta. Ravintoloissa voi antaa muutaman euron juomarahan riippuen laskun suuruudesta ja saadun palvelun laadusta.
Taksinkuljettaja: Ei juomarahaa.
Kampaaja/parturi: 1-2 euroa.
Kommentti: Itse espanjalaiset antavat nykyään yhä vähemmän juomarahaa.

Ranska
Tarjoilija: Lain mukaan laskun loppusummaan on aina lisätty 15 prosentin palvelumaksu. Jos palveluun on ollut tyytyväinen, voi antaa 1-2 euroa ylimääräistä juomarahaa.
Taksinkuljettaja: Enintään yksi euro tai summan voi pyöristää seuraavaan euroon.
Kampaaja/parturi: Yleensä 1-2 euroa.
Kommentti: Palvelumaksu on yleensä sisällytetty aina palvelun hintaan eikä tietyn prosentin suuruisia juomarahoja tarvitse maksaa.

Itävalta
Tarjoilija: ”Service charge” on mukana laskussa, mutta jos on tyytyväinen palveluun, voi laskun loppusummaa pyöristää parilla eurolla ylöspäin. Moottoriteiden ravintoloissa palvelumaksu on myös sisällytetty laskuun.
Taksinkuljettaja: Noin 10 prosenttia.
Kampaaja/parturi: 5-10 prosenttia.
Kommentti: Monista palveluista odotetaan pientä tippiä. Esimerkiksi toileteissa työskenteleville palveluhenkilöille on tapana antaa vähintään 50 sentin tippi.

Italia
Tarjoilija: 20 prosentin palvelumaksu on lisätty laskun loppusummaan. Jos on ollut erityisen tyytyväinen ruokaan ja palveluun, voi antaa muutaman euron ylimääräistä.
Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei odoteta.
Kampaaja/parturi: Tippiä ei yleensä jätetä.
Kommentti: Huoltoasemilla annetaan 1-2 euroa tippiä silloin kun saa apua esim. tuulilasin pesemisessä tai ilmanpaineen tarkistamisessa.

Lähde: Tjäreborg