Erwin Hymer -konserni fuusioitui yhdysvaltalaisjätin kanssa

Euroopan ja Pohjois-Amerikan suurimmat matkailuajoneuvojen valmistajat lyöttäytyivät yhteen.

Euroopan suurin matkailuajoneuvojen valmistaja, saksalainen Erwin Hymer Group fuusioituu alan yhdysvaltalaisen markkinajohtajan Thor Industriesin kanssa.

– Kaksi isoa voi joko kilpailla tai tehdä yhteistyötä. Tässä tapauksessa Hymerin omistajaperhe katsoi paremmaksi vaihtoehdoksi fuusioitumisen, mitä voi pitää alan kannalta yksinomaan myönteisenä asiana, EHG Suomen toimitusjohtaja Petra Samppa sanoo.

– Hymerin perhe piti tärkeänä, että Thorin intressit olivat yhtäläiset. Molemmat ovat markkinajohtajia mantereillaan ja tähyävät Aasian markkinoille. Tuotteet ovat erilaisia, mutta täydentävät toisiaan.

Ei käytännön vaikutuksia

Erwin Hymer -konsernin arvoksi on arvioitu 2,1 miljardia euroa. Yrityskaupassa Thorista siirtyy noin viiden prosentin omistusosuus Hymerin perheelle. Thor on pörssiyhtiö Yhdysvalloissa.

– Thorin vakuutti erityisesti se, että Erwin Hymer -konserni on tehnyt Pohjois-Amerikassa pioneerityötä autonomisen ajamisen kanssa. Lisäksi kehittelemme uusia, vaihtoehtoisia energiamuotoja ja kehitämme ajoneuvojen verkottumista, Samppa sanoo.

Erwin Hymer -konsernin liikevaihto on noussut kahdessa vuodessa 1,36 miljardista eurosta 2,5 miljardiin. Matkailuajoneuvoja valmistettiin viime vuonna 62 000, jossa oli lisäystä edelliseen vuoteen noin 12 prosenttia. Sampan mukaan yrityskauppa ei vaikuta EHG:n toimintaan Suomessa käytännön tasolla.

Vuonna 1980 perustetun Thor Industriesin brändeihin lukeutuvat muun muassa alumiinikuoriset Airstream-vaunut. Noin 18 000 henkeä työllistävän Thorin edellisen tilivuoden liikevaihto oli 7,3 miljardia euroa.