Saksassa uusien matkailuautojen myynti ennätystasolla

Saksassa uusien matkailuautojen myyntiluvut olivat tämän vuoden tammi-maaliskuussa ennätystasolla.

Saksassa myytiin uusia matkailuautoja vuoden alkuneljänneksellä ennätysmäärä, sillä niitä rekisteröitiin  17 580 kappaletta. Määrä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin tammi-maaliskuussa. Edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta määrä nousi peräti 22 prosenttia.

Matkailuajoneuvokauppiaita ilahdutti myös matkailuvaunujen hyvä myynti. Rekisteröintimäärä oli nyt 12 081 kappaletta. Markkinat kasvoivat jopa matkailuautojen myyntiä enemmän, peräti 30 prosenttia.

Mitalilla kaksi puolta

Saksassa matkailuajoneuvoteollisuus hyrisee tyytyväisyydestä. Mutta asialla on myös kääntöpuolensa, sillä valmistuskapasiteetti on äärirajoilla. Siitä seuraa, että varsinkin uusien matkailuautojen ostajat joutuvat varautumaan aikaisempaa pidempiin toimitusaikoihin. Ilmiö vaikuttaa myös suomalaisiin uusien autojen ostajiin, sillä noin 80 prosenttia täällä myytävistä uusista autoista on saksalaisvalmistajien autoja.

Jo viime vuonna (2017) alkusyksyllä osa saksalaisista matkailuautojen valmistajista oli tilanteessa, jossa koko mallivuoden 2018 valmistuskapasiteetti oli myyty loppuun. Jos suomalainen merkin maahantuoja ei ollut varannut omalla riskillään jo kuukausia aikaisemmin itselleen valmistuskapasiteettia, halutunlaisen auton valmistaminen siirtyi seuraavan mallivuoden tuotantoon – hyvin todennäköisesti alkuvuoteen 2019. Tilanne on Saksan kasvavien myyntilukujen vuoksi jopa hankalampi kuin viime syksynä. Ajoneuvoteollisuus ennakoi, että alkuvuoden lukujen perusteella koko vuoden myynti tulee kasvamaan vähintään 10 prosenttia.

Uusien autojen rekisteröintiluvut eivät kuitenkaan täysin luotettavasti kerro kysyntätilanteesta. Rekisteröintiluvuista nähdään, milloin auto otetaan liikenteeseen. Ne eivät kerro, milloin autoa koskeva kauppa on tehty. On luultavaa, että nyt Saksassa rekisteröidyista autoista hyvin suuri osa myytiin jo viime vuonna loppusyksyn aikana.

Markkinatilanteen muutoksista saisi luotettavamman kuvan, jos autojen myyjät ja valmistajat julkaisisivat systemaattisesti tietoja tilauskannan kehityksestä. Tällaisia tietoja ei kuitenkaan ole käytettävissä.