Karavaanarit hyppäävät Lillehammerista Kuopioon

Pohjoismaisten Karavaanipäivien odotetaan tuovan Kuopion Rauhalahteen ensi vuoden heinäkuussa lähes 300 matkailuajoneuvoyksikköä ympäri Eurooppaa.

Monelle karavaanarille on jokavuotinen perinne, että nähdään Pohjoismaisilla Karavaanipäivillä. Niitä on vietetty vuosittain eri Pohjoismaissa vuodesta 1965 alkaen. Tanskalaiset eivät tosin ole olleet virallisesti muutamaan vuoteen mukana, mutta ovat mahdollisesti taas jossain vaiheessa.

Tällä viikolla karavaanarit tapaavat toisiaan Pohjoismaisilla Karavaanipäivillä Norjan Lillehammerin maineikkaan mäkihyppykeskuksen alueella. Paikka on norjalaisille suosittu karavaanitapahtumien järjestämiseen, sillä se tarjoaa karavaanareille hyvät puitteet.

Lillehammeriin on parhaillaan kokoontunut yhteensä runsaat 200 matkailuajoneuvoyksikköä, joista suomalaisia on runsaat 40 yksikköä.

Osallistujat kehuvat tapahtuman hyvää tunnelmaa, hyviä järjestelyjä ja laadukasta ohjelmaa.

Avajaisissa esiintyneet trolli-hahmot Trollgeir ja Onkel Nut saivat lapset ja aikuiset nauramaan.

–Täällä on huomioitu poikkeuksellisen hyvin lapset ja nuoret. On muun muassa käyty opettelemassa koskikalastusta ja vaellettu. Lapset ja nuoret tullaan huomioimaan hyvin myös Kuopiossa ensi vuonna, sanoo Kuopiossa järjestettävästä kokoontumisesta koordinaattorina vastaava Timo Tarvainen SF-Caravan ry:stä.

Ihan kaikille Suomi ei ole saari

Suomessa Pohjoismaiset Karavaanipäivät järjestettiin viimeksi vuonna 2017 Kokemäellä, jossa oli kansallisuuksia 10 maasta.

– Myös Kuopion Rauhalahteen laadukkaalle leirintäalueelle on tarkoituksemme saada karavaanareita ympäri Eurooppaa, ei vain Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Siksi olemme täällä Lillehammerissakin markkinoimassa ruotsiksi ja englanniksi omaa tapahtumaamme, Tarvainen kertoo.

Hän muistuttaa, että muualta Euroopasta tuleville Suomi näyttäytyy saarena, mikä hieman hankaloittaa karavaanareiden tulemista tänne.

–  On se toki Suomen haaste taas ensi vuonna saada meren yli tulevaa väkeä mukaan. Mutta jo nyt on tiedossa, että esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa on kiinnostusta tulla Kuopioon. Heille on helppoa tulla sieltä maanteitse, ei tarvitse ajaa matkustaja-autolauttaan, Tarvainen toteaa.

Paljon tekemistä ja mukavaa ohjelmaa

Pohjoismaiset Karavaanipäivät (Nordisk Camping Träff, Nordic Rally) järjestettiin Kuopiossa edellisen kerran kymmenen vuotta sitten.

Järjestäjät odottavat, että Kuopion tapahtuman alue 6.–10.7.2020 myydään loppuun, kuten se myytiin täyteen edellisellä kerralla vuonna 2009.

Kuopion tapahtuman tarkkaa ohjelmaa ei voi vielä nyt lähes vuotta aiemmin vahvistaa, mutta joka tapauksessa luvassa on paljon tekemistä ja mukavaa ohjelmaa.

– Jo suomalaisessa tähtiluokituksessa viiden tähden leirintäalueelta vaaditaan, että siellä pitää olla tekemistä. Tarkoitus on, että teemme ensi vuonna taas 5 tähden tapahtuman 5 tähden leirintäalueella, Tarvainen sanoo.

Kuvat: Timo Tarvainen