Pikku-Oivasta tuli karavaanari Kuninkuusraveissa

Oiva-pojasta tuli karavaanari Orimattilan raviradalla kertaheitolla. Ravirata toimi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahden Kuninkuusravien karavaaniparkkina ja Oivan lisäksi sinne oli majoittunut melkein kaksisataa yksikköä ja viitisensataa kuninkuusravivierasta.

SF-Caravan Lahden Seutu ry on erittäin kokenut suurten karavaanimajoitusten järjestäjä. Jukolan viesti, Cheekin konsertti, Caravan-messut ja nyt Kuninkuusravit. Juha Rinne järjestäjien vakituisesta talkooporukasta kertoo, että ainakin tähän saakka on talkoolaisia löytynyt.

Lahden karavaanarit eivät olisi näin pitkälle raviparkkia tuoneet, mutta nonstop-bussikuljetus Jokimaan ravikeskukseen toimi näennäisesti hyvin. 600 metrin kävelymatka bussipysäkille puhutti tietysti hieman, mutta tunnelma korvasi pienet kävelyt.

Lahden Jokimaalla oli ennätyspaljon karavaanikatsojia.

Rinteen arvio oli, että raviharrastajat vuokrasivat kalustoa selvästi enemmän kuin esimerkiksi Caravan-messujen treffimajoituksessa. Orimattilassa ollaankin hieman enemmän raviharrastajia kuin karavaanareita, eikä leiriä rakennella.

Hevosten karavaanialue

Kuninkuusravien varikko on todella mielenkiintoinen paikka. Hevosille on matkailuautoja ja vaunuja, aivan kuin ihmisillekin. Matkan jälkeen hummat viedään pilttuisiin, juotetaan ja syötetään, piristykseksi vähän porkkanaa.

Nauravainen hevoshoitaja Katja Lahtinen kertoi, että hevosista pidetään paljon parempaa huolta kuin ihmisistä.

– Nämä käyvät hierojalla, ruokavalio on tarkka, on kengittäjä, hieroja ja eläinlääkäri – jopa hammaslääkärikin, Lahtinen sanoo.

Eläinlääkäri Riikka Savolainen kertoi dopingtestejä otettavan hevosurheilussakin.

Tähen Toivomuksella oli varma katse ja onnenkoru ennen lähtöä.

– Täällä pariltakymmeneltä hevoselta. Toisaalta arvonnan mukaan ja lisäksi voittajilta ja ennätysten tekijöiltä. Pissatestiä saa hevosilta joskus odottaa kauankin, naurahtaa Riikka.

”Lopeta myyminen”

Illalla, kun ravikuningatar ja -kuningas oli valittu, Kuninkuusravien väliaikaiselle kämppärille palasi muutama taskut täynnä Toto-rahaa ja toiset rikkaina kokemuksista.

Pikku-Oiva sai olla hevosäitinsä innostuksen hohteessa raveissa, missä suuri ihmismassa ja hulina väsyttivät pojan. Isä, Mika Kärkkäinen, kertoo että heistä tuli karavaanareita.

– Lainattiin kaverilta vanha matkailuauto, jota hän oli myymässä. Nyt jo soitin, että lopettaa myymisen. Me otamme sen. Pikku Oivasta tuli karavaanari ja hän pääsee nukkumaan omaan sänkyyn. Aamulla lähdetään ja ajetaan omalla matkailuautolla kohti Lieksaa, missä odottaa Oivan poni ja äidin suomenhevonen.

Tätä kuvatessa eivät hevoshoitaja Riikka Savolainen ja kuvaaja tienneet, että Tähen Toivomuksesta tulee samana iltana 2019 Ravikuningas, mutta ilmeestä päätellen ori kyllä tiesi voittavansa.