Frankfurtin kansainvälinen IAA-autonäyttely: sähköä vahvasti ilmassa ja iskulauseissa

Todellisuus messuhalleissa – iso osa myytävistä malleista ei kulje sähköllä metriäkään, eivät edes yleistyvät kevythybridit, joiden kulutussäästökin on minimaalinen.

Ajossa latautuvia hybridejä ei ollut Frankfurtissa montaakaan uutuusmallia, mutta pistokelaladattavat hybridit tulevat nyt keskiluokkaankin.

Koituvan säästön suhteen saa kuitenkin niissäkin olla hyvin varovainen. Vaikka verotuksemme suosiikin pistokeladattavia, maksaa tekniikka monen mallin kohdalla niin paljon, ettei todellista säästöä helpolla synny.

Lisäksi kannattaa huomioida, että pistokehybridi kuluttaa maantiellä usein jopa enemmän kuin bensiinimoottorinen sisarensa siinä vaiheessa, kun ajoakku on käytetty noin 50 kilometrin jälkeen.

Autovalmistajille jokainen paperilla säästetty hiilidioksidigramma on kuitenkin tärkeä.

Pistokeladattavista malliuutuuksista lueteltakoon Ford Kuga, Mercedes-Benzin A- ja B- sarjat, Opel Grandland X ja Skoda Superb.

Pienten Cross-overeiden uutuustulva

Suurin uutuusmallitulva keskittyy nyt pieniin etuvetoisiin katumaastureihin, jotka eivät aina edes näytä siltä mitä katumaasturiksi on mielletty. Cross-over onkin osuvampi nimitys näille mukamaastureiksikin nimitetyille autoille.

Ford Pumaa ei uskoisi Fiestan tekniikkaan perustuvaksi, mutta pohjalevyä on saatu venytettyä erittäin onnistuneella lopputuloksella, ja muodoissa on Porschen katumaastureiden näköä. Karavaanarille ei vetokyky mitä ilmeisimmin pitkälle riittäne.

Korkeammassa korissa on kuitenkin paremmat sisätilat, parempi näkyvyys, ja helpompi sisäänkäynti, joskin hieman korkeamman kulutuksen sekä hinnan kustannuksella.

Ford Puma, Nissan Juke, Skoda Kamiq ja Renault Captur ovat kaikki uusia malleja, jotka kuuluvat juuri tähän luokkaan. Vetomassat saattavat olla hyvinkin vaatimattomia, mutta joukossa on myös iloisia yllätyksiä kuten Skoda noin 1 300 kilollaan, ja puolta kokoluokkaa suurempi sporttiperäinen Kia XCeed noin 1 500 kilolla.

Eräs asia, joka yleistyy nyt myös tähän hintaluokkaan, on perinteisen mittariston korvaaminen näytöllä. Asia ei kuulosta isolta, mutta kojelauta ja mittaristo ovat ne auton osat, joita kuljettaja useimmin näkee.

Sekä tehtaat että ostajat valinnan edessä

Tilanne markkinoilla on nyt kovin ristiriitainen. Autotehtaat haluaisivat myydä pistokeladattavia hybridejä sekä täyssähköautoja saadakseen tehdaskohtaiset päästökiintiönsä täytettyä. Samalla autotehtaat kuitenkin kaventavat omaa tulostaan, koska sähköautomallien valmistuskustannukset saattavat olla jopa korkeampia kuin niistä saatava hinta.

Mercedes-Benzin osastolla karavaarille kiinnostavin uutuusmalli oli GLB, joka tarkoittaa etuvetoisen B-sarjan katumaasturia. Auto on kerrankin perinteisemmän maasturin näköinen ja se on sopivan kokoinen myös perhekäyttöön. Itse asiassa se on kooltaan vain pari senttiä lyhyempi kuin seuraavan kokoluokan GLC-maasturi. Karavaanarille kiinnostavin lienee nelivetodiesel 220d, jonka vetokyky on 2 000 kiloa. Auto tullee Suomeen ensi vuoden alussa. Perushinta Saksassa on 44 601 euroa.

Autotehtaat odottavat myös tukea hallituksilta sekä latausverkoston rakentamiseen että sähköautojen hankintaan. Ja nyt kyseessä ei ole vain meidän Suomemme, vaan myös muu Eurooppa kaipaa tiheämpää latauspisteverkostoa, jos sähköautojen on tarkoitus yleistyä haluttua tahtia. Toisaalta autonostajat ihmettelevät, kannattaako nyt enää ostaa uusi polttomoottoriauto, vai onko jo käsillä aika ladattaville hybridille tai täyssähköautoille.

Karavaanarin silmin tilanne on vieläkin hankalampi. Ladattava hybridi säästää, mutta vain silloin, kun suuri osa ajosta on kaupunkiajoa, ja akkua myös ladataan aktiivisesti. Pelkän polttomoottorin voimin ei säästy luontoa eikä lompakkoa. Painavan akun liikuttelu ei tule ilmaiseksi ja polttomoottori ei ole etenkään bensiinikäytössä polttoainetaloudellisuuden kannalta paras.

VW ID.3 -täyssähköauto ei karavaanaria juuri kiinnosta, mutta valmistajalleen se on joko uusi Kuplan kaltainen menestys, tai sitten pelkkä kupla. Päätös jää ostavalle yleisölle, ja näillä näkymin Golfin kokoisen auton hinta tulee olemaan täyssähköautoksi siedettävä. Akuston toimintamatka riippuu lompakosta: perusversiossa se on 330, keskimmäisessä 420 ja parhaassa 520 kilometriä. Perusmallin hintaluokka saattaa jäädä jopa 30 000 euroon, mutta todennäköisesti myyntimallit asettuvat 40 000 euron paikkeille. Futuristisilla näytöillä varustettu auto jätti itsestään hieman heppoisen vaikutelman. Esimerkiksi kojelauta ja ovipahvit ovat korutonta, herkästi käytön jälkiä keräävää kovaa muovia, ja takaluukun kansi vetelän oloinen. Mutta täyssähköautossa akuston suurta painoa sekä hintaa on kompensoitava muun auton laihdutuskuurilla. Joka tapauksessa auto oli messujen suurin uutuus autoilun kannalta. Menestyessään se pakottaisi kilpailijat vastaamaan haasteeseen nopeasti. Nyt saman hintaisten täyssähköautojen uutuustarjonta on kokoluokkaa pienempiä autoja.
Näytteillä ollut tavallisemman luokan kiinalaismaasturi on Great Wall -konsernin pistokeladattava Wey VV7 -hybridi, jota lupaillaan Eurooppaan parin vuoden sisällä. Merkit peitettynä olisi ensimmäinen veikkaus kuljettajan ympäristöstä ollut ”jokin saksalaisuutuus”, joten kiinalaisuus on tehokkaasti vaihtunut eurooppalaisuuteen.
Kooltaan kasvanut Renault Captur on eräs monista uusista pienistä katumaastureista. Mallista ennustetaan tulevan Suomen myydyin Renault, mutta karavaanarille tämäkin jäänee vain kakkosautoksi.
Opelin Grandland X -pistokeladattava hybridi muuttaa etuvetoauton sähkömoottoreilla toteutetuksi
nelivedoksi. Tekniikka bensiinimoottoria myöten on Peugeot-Citroën-konsernilta. Hinta on noin 50 000 euroa.
Q3 Sportback on Audin uusi coupémainen katumaasturi, jossa myös keulailmettä ja sisustusta on laitettu uuteen kuosiin. Menevämmän muodon lisähinta jää vielä nähtäväksi, ainakin tekniikassa on myös karavaanaria kiinnostavia vaihtoehtoja.
Marco Polo on Mersun ja Westfalian retkiauto, josta ei luksusfiilistä puutu.
Järeämpää vetoautoa hakevalle mielenkiintoisin uutuus oli Land Rover Defender. Perivanhoillisesta edeltäjästään on tallella ainoastaan tosikäyttöön kelvollinen neliveto ja muotoilun pääpiirteet. Koripituuksia on kaksi ja moottoreita neljä, plus ensi vuonna tuleva pistokeladattava hybridi. Vetokyky 3 500 kiloa ja hinnat alkavat noin 80 tuhannesta.
Tällä kertaa kiinalaisista autotehtaista yllättävin edustaja oli valtiojohdon tasoista premiumia edustava Hongqi. Suuri S9-täyssähkömaasturi kuuluu loistoluokkaan, jossa futuristinen muhkea muotoilukin on plussaa.
Toisin kuin Land Rover, on Mercedes säilyttänyt uudistuneessa aitomaasturissaan klassisen ulkomuodon, mutta kaikki muu on sitten pantu Mersussakin uusiksi.

 

Cupra Tavascan on Seatista eriytetyn merkin täyssähköinen katumaasturi. Futuristiset muhkeat muodot kätkevät alleen Volkswagen Groupin uuden MEB-pohjalevyn, jotta tullaan käyttämään laajalti konsernin sähköautoissa.
Kia XCeed on Ceed-tekniikkaan perustuva coupémuotoinen cross-over. Menevän näköinen uutuus kelpaa useimmille perheille tiloiltaan, koukkuun saa keskipainoisen vaunun, ja hinta tullee olemaan kilpailukykyinen.
Fordin uutuus pistokeladattavien hybridien tarjontaan on uusi Kuga-katumaasturi. Muodoiltaan pyöristynyt Ford Kuga on myös kooltaan suurempi. Moottorivalikoima on erittäin laaja, ja oikeastaan vain täyssähköversio puuttuu. Autoverotuksemme tullee suosimaan pistokeladattavaa hybridiä, vaikka diesel onkin pitkiä matkoja ajavalle käytössä edullisempi.
BMW Concept 4 saattaa uumoilla merkin keulamunuaisten uutta, erittäin röyhkeänmuhkeaa muotoa.
EQS on Mersun visio lähitulevaisuuden täyssähköautosta. Merkille on tavanomaista, että näyttelyvisiot laimentuvat selkeästi tuotantomalleihin, mutta peruslinjat ovat yleensä näkyvissä jo näissä konsepteissa.
Sekä A- että B-sarjan Mersuista tulee pistokeladattavat hybridit reilun 60 kilometrin täysin sähköisellä ajolla, ja jatkosta pitää huolen bensiinimoottori. C- ja E-sarjoihin saa puolestaan dieselillä varustetun pistokehybridin, jolla myös pidemmät taipaleet sujuvat taloudellisesti, ja vetokykykin on hyvä. Ehdottomasti hinta- ja kokoluokassaan tutustumisen arvoisia autoja, joiden tekniikka kiinnosti myös messuyleisöä.
Superb iV on ensimmäinen Skodan pistokeladattava hybridi, ja se jakaa tekniikkansa uuden Passat GTE’n kanssa. Latauspistokkeen sijoitus maskiin on Simply Clever.
Myös BMW siirtyy polttokennoleiriin uuden i Hydrogen NEXT -tutkimusautonsa myötä. Vetyä polttoaineena jo käyttäviä valmistajiahan ovat Mercedes-Benz, Honda, Hyundai ja Toyota. Lisäksi Audilla on vety-yhteistyötä Hyundain kanssa, ja ensimmäiset koemallit on esitelty jokunen vuosi sitten. Polttokennoautohan on lyhyesti sähköauto, jossa sähkö tehdään polttamalla vetyä, jolloin palamistulos on puhdasta vettä. Ja vety puolestaan tehdään vedystä hajottamalla sitä vedestä. Etuna on se, että autossa ei tarvitse kuljettaa kallista ja painavaa akustoa. Lisäksi itse tankkausprosessi on kaasuauton tankkauksen kaltainen ja yhtä nopea, eikä sähköauton lataamisen hidasta. Ja vety voidaan valmistaa vaikkapa huoltoaseman katolla olevien aurinkopaneelien avulla.
Land Rover Defender, Mercedes-Benz GLB, Ford Puma.
Wey VV7, Skoda_Kamiq, VW ID.3