Aurinkopaneeleilla varustettu markiisi tarjoaa matkailuautoilijoille yhtä aikaa varjoa paahteelta ja sähköä laitteisiin

Kalifornialainen Xponent Power -yritys on esitellyt Xpanse Solar Awning -nimisen tuotteen. Yrityksen mukaan siinä yhdistyvät ensimmäisenä maailmassa kunnolla perinteisten matkailuajoneuvojen markiisien sekä ohuiden aurinkopaneelien hyvät puolet.

Xponent Powerin mukaan tarve tuotteelle on ilmeinen, koska matkailuautojen katolla on nykyään jo niin paljon muitakin toimintoja, että sinne ei yksinkertaisesti saada tarpeeksi mahdutettua aurinkopaneeleita vastaamaan koko ajan kasvavaan sähköntarpeeseen.

Ja jos matkailuautossa jo on ennestään markiisi ja aurinkopaneelit, Xponent Powerin mukaan heidän tuotteensa hankinta voi silloinkin olla perusteltua. Xpanse Solar Awning vaan asennetaan auton toiselle kyljelle, ja vanhat katolla jo olevat aurinkopaneelit jäävät täydentämään Xpanse Solar Awningin sähköntuotantoa.

Xpanse Solar Awningin aurinkopaneelit pystyvät tuottamaan 1,2 kW:n edestä sähköä omavaraisuutta arvostavien reissaajien tärkeille ja vähemmän tärkeille laitteille. Tuotteen avaaminen käyttökuntoon vie puolisen minuuttia, samoin ”pakkaaminen” suojakoteloon.

Aurinkopaneeleiden välissä on hieman tilaa, jotta tuuli pääsee puhaltamaan paneeleiden välistä. Jos anturit havaitsevat tuulen yltyneen liian kovaksi, Xpanse Solar Awning sulkeutuu turvasyistä automaattisesti.

Tuotteen on tarkoitus tulla ainakin USA:ssa saataville ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla noin 10 000 dollarin eli noin 8 600 euron hintaan.

Xponent Power kehittää tuotteesta parhaillaan lukuisia variaatioita, muun muassa Mercedes-Benz Sprinter -autoille soveltuvaa versiota. Yritys kertoo neuvottelevansa useiden, mahdollisesti myös eurooppalaisten matkailuautovalmistajien kanssa tuotteensa saamiseksi optiona mukaan jo valmistajien tehdasasennuksiin.

Lähde ja kuvat: Xponent Power