Muustakin materiaalista kuin metallista valmistetut lumiketjut hyväksytään pian koko EU:n alueella

Joulukuun 1. päivä alkaen voimaan astuu EU-standardi, joka laajentaa hyväksyttyjä lumiketjutyyppejä alle 3500 kiloa painavissa ajoneuvoissa kaikissa EU-maissa.

Muun muassa Keski-Euroopassa Alppien vuoristoseuduilla on talvella monin paikoin vaadittu metallisten lumiketjujen käyttöä vaativissa tieolosuhteissa. Jatkossa näilläkin seuduilla tulee hyväksyttäväksi käyttää myös muusta kuin metallista valmistettuja ”ketjuja”, kunhan ne täyttävät standardin (EN16662-1:2020) vaatimukset. Lumiketju voi jatkossa olla tehty vaikka kumista.

Myös esimerkiksi norjalaisen AutoSock-yrityksen kuitumateriaalista valmistettu lumisukka tulee viimeistään 1.12. alkaen lain vaatimukset täyttäväksi kaikissa EU-maissa.

Lumiketjut voivat tuoda talvella kaivattua pitoapua esimerkiksi hyvin lumisille, jäisille ja jyrkille mökkiteille, mutta niistä voi olla hyötyä myös kesäkaudella estämässä esimerkiksi liejuiseen maaperään matkailuajoneuvolla juuttumista.

AutoSockin ”sukka” on ollut hyväksyttävä vaihtoehto metallisille lumiketjuille Norjassa jo 1990-luvulta alkaen. Kuva: AutoSock