Renkaista huolehtiminen ennaltaehkäisee niiden vaurioitumista. Autonhuolto- ja rengasketju Vianor on listannut kuusi vinkkiä, jotka auttavat välttämään rengasrikon.
– Tärkeintä on ajaa oikeilla rengaspaineilla. Liian alhaiset paineet saavat renkaat kulumaan nopeammin ja rikkoutumaan helpommin. Rengaspaineet pitäisi tarkistaa kerran kuussa sekä silloin, kun autossa on tavallista raskaampi kuorma, sanoo Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.
Renkaat kannattaa välillä tarkastaa silmämääräisesti ja poistaa pääurista isoimmat kivet, jotta ne eivät ajan mittaan poraudu syvemmälle renkaaseen. Samalla voi varmistaa, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti.
Epänormaali kuluminen saattaa kieliä ongelmista esimerkiksi iskunvaimentimissa tai ohjauskulmissa. Myös väärän kuormitusluokan renkaiden käyttäminen aiheuttaa tavallista nopeampaa renkaiden kulumista ja voi johtaa renkaiden vaurioitumiseen.
Rengasostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden kestävyyteen. Esimerkiksi Nokian Renkaiden SUV- ja pakettiautonrenkaissa on aramid-kuidulla vahvistetut sivupinnat, jotka auttavat ehkäisemään ja jopa kokonaan estämään rengasvaurioita.
– Erityisvahvojen sivupintojen ansiosta renkaat kestävät paremmin iskut ja viillot, joita aiheuttavat esimerkiksi katukivien reunoihin törmääminen, tiessä olevat kuopat ja terävät kivet, Laitinen sanoo.
Jos rengas rikkoutuu, vaurion koko ja mahdollinen paikkauspullon käyttö vaikuttavat siihen, voidaanko rengas korjata.
– Jos reikä on renkaan kulutuspinnassa ja läpimitaltaan enintään kuusi millimetriä, se voidaan useimmiten paikata turvallisesti, sanoo Laitinen.
Mikäli vaurio on isompi tai rikkoutunutta rengasta on tien päällä korjattu paikkauspullolla, edessä on yleensä uuden renkaan ostaminen. Paikkausaineen käyttö sinänsä ei tee renkaasta korjauskelvotonta, mutta renkaassa oleva reikä voi suurentua ajettaessa rengasrikkopaikalta korjaamolle.
– Jos rengas puhkeaa kovassa nopeudessa, auto alkaa yleensä puoltaa. Siksi ensimmäisenä täytyy keskittyä pitämään ohjaus suorassa, kunnes turvallinen pysähdyspaikka löytyy. Kun pysähdyt, huomioi takanasi autoilevat näyttämällä ajoissa vilkkua tai väläyttämällä jarruvaloa. Jos joudut pysähtymään paikkaan, jossa auto voi aiheuttaa vaaraa muille tiellä liikkujille, hätävilkkujen käyttö on suositeltavaa. Ennen autosta poistumista pue päällesi heijastinliivi ja vie vasta sitten varoituskolmio tarpeeksi kauas autosta varoittamaan muuta liikennettä, Laitinen muistuttaa.
Vanhemmissa autoissa on yleensä vararengas, uusissa paikkauspullo. Joissakin autoissa on tilapäinen vararengas, jonka maksiminopeus on yleensä 60 tai 80 km/h. Jos päädyt käyttämään tilapäistä vararengasta tai paikkauspulloa, tulee muistaa, että autolla ei pidä ajaa enempää kuin on tarve eli vain lähimmälle korjaamolle.
Mikäli renkaanvaihto tai -paikkaus ei ole tuttua puuhaa tai rikkoutunut rengas on ajoradan puolella niin, että sitä ei pysty vaihtamaan turvallisesti, kannattaa soittaa esimerkiksi oman vakuutusyhtiön hätäpalveluun tai tilata hinausauto.