Viime vuonna liikenteessä tavattiin enemmän liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja kuin koskaan aiemmin, yhteensä yli 3 500 ajoneuvoa. Määrä on 150 enemmän kuin edellisvuonna. Liikennekäytöstäpoisto katkaisee ajoneuvon lakisääteiset maksut, eli ajoneuvoveron ja liikennevakuutuksen, ja ajoneuvon käyttäminen on kielletty.
Liikennekäytöstäpoisto tehdään usein muun muassa kausiajoneuvoille, mutta näissä tilastoissa ei näy erikseen tilanne esimerkiksi matkailuautojen osalta.
Ennen kuin ajoneuvolla lähtee liikkeelle, on varmistettava, että vakuutus on voimassa ja ajoneuvo on palautettu liikennekäyttöön.
Jos poliisi havaitsee liikennekäytöstä poistetun auton liikenteessä, siitä voidaan ottaa kilvet pois. Lisäksi ajamisesta määrätään lisävero, joka on vähintään 1 000 euroa. Myös vakuutusmaksut joutuu maksamaan takautuvasti ja korotettuina.
– Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi. Vakuuttamattomuusmaksu peritään koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut vakuuttamatta, vaikka sillä olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla jopa tuhansia euroja. Jotta vakuutuksen muistaa ottaa ennen liikkeellelähtöä, kannattaa seisonnassa olevaan ajoneuvoon laittaa muistutukseksi vaikkapa rusetti tai muistilappu kiinni rattiin, vinkkaa tiedotteessa Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen.
Onnettomuustilanteessa vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyönyt ajoneuvon omistaja ei saa lainkaan korvausta henkilövahingoistaan. Jos ajoneuvon kuljettajana on joku muu kuin omistaja, voi hänkin jäädä ilman korvauksia.
– Suomalainen liikennevakuutus on kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen, sillä se korvaa myös kuljettajalle itselleen tapahtuvat vahingot. Liikennevakuutuksella saa siis itselleen hyvin kattavan turvan varsin pienellä hinnalla, Liikennevakuutuskeskuksen vakuutuspäällikkö Lauri Linna sanoo.
Kommentointi on suljettu.
Kuski
Onkos olemassa mitään avointa tietokantaa josta voisi tarkastaa helposti auton laillisen tilan?
Apukuski
Traficom, oma asiointi.