Roadtrip på Sicilien, del 1 – Italiens största ö lockar med väder, landskap och stämning som sällan sviker

Sicilien, den magiskt vackra förtrollande ön i Medelhavet är väl värt ett besök.

På Sicilien väntar många oförglömliga möten och historier. Kontraster, nya dofter, otroliga naturupplevelser, stora hav och varma vindar. Regn och sol i en härlig blandning. Smakupplevelser, historia och konst.

Besök landsbygden eller ta del av vimlet i de antika storstäderna. Hur väljer du att uppleva ön?

Ett gammalt olivträd. De är så vackra. Visste du att det har odlats oliver på Sicilien sedan den grekiska kolonisationen på 700-talet f.kr.

Men hur tar man sig dit?

Ta färjan från Villa San Giovanni i södra Italien, resan över till Messina på Sicilien tar ca 20 minuter. Det finns också många andra alternativ att ta sig över sundet mellan Italien och Sicilien men vi brukar välja att åka över från Villa San Giovanni.

Det kan kännas lite besvärligt när man anländer till hamnen. Det är lite svårt att hitta rätt och det lönar sig att vara påpasslig, för kör man fel måste man faktiskt ta sig runt hela staden på nytt. Första gången vi kom till Sicilien körde vi fel två gånger, men vi lärde oss och du lär dig också, var inte orolig.

Biljetten köps på plats, och medan du väntar på färjan är det härligt att följa med vimlet i hamnen. Lite kaotiskt och högljutt. Bli inte stressad, följ bara med strömmen. Framme i Messina är det bara att fortsätta följa skyltningen, och du kan välja vägen antingen mot Catania eller mot Palermo.

Lite tankar om att köra i Sicilien

Vi har kört ner till Sicilien 3 gånger. Första gången med en husbil på 7 meter och då lärde vi oss, efter några bucklor och hårresande äventyr, att den var för stor. Nu har vi en camper på 5 meter och den har visat sig vara perfekt för att röra sig på vägarna här. På sina ställen är vägarna väldigt smala, och det gäller att hålla god koll vid möten.

Vägarna är som i Finland, det finns bra vägar, och så finns det dåligt omskötta vägar. Bilisterna på Sicilien är också som bilisterna i Finland, det finns bra och så finns det sämre chaufförer, med den skillnaden att här tutas det mera. Och landskapet är vackrare.

Våra gamla cyklar fick vara ifred vid alla tillfällen. Det var en härlig känsla av frihet att ha dem.

Ta gärna med dig en cykel, lämna husbilen på Sosta Camper och cykla iväg på äventyr. Eller så gör man som många med större husbil, packar med sig sin scooter.

Lär dig gärna lite italienska

Bilen är inte en statussymbol här på Sicilien, utan ett färdmedel. Ingen fara om bilarna är lite tillbucklade, eller om de är felparkerade. Vi har också märkt att om fartbegränsningen visar 60 km/h, betyder det att man måste köra minst 60 km/h, gärna 100 km/h om det går. Fartbegränsningar följs alltså inte riktigt som hos oss.

Och när man i medeltida städer eller byar ser skylten Zona Traffico Limitato, betyder det att bilar inte är välkomna. Ifall man inte råkar bo i byn. Det lärde vi oss fort det första året.

Kaffet är underbart, bara man vänjer sig. Visste du att italienare inte dricker cappuccino efter klo 11.00? För dem är det en dryck som hör till morgonmålet, tillsammans med nåt sött bakverk. Härligt, eller hur?

Som med allt nytt kräver det lite tid att förstå allt det nya, och att acceptera att saker inte sköts på sätt vi är vana vid. Att vi är gäster. Varmt välkomna. Men gäster. Lär dig gärna lite italienska, lite räcker långt och gör invånarna glada. Tack är grazie. Grazie mille, är tack så mycket.

Läs lite om trafikreglerna, sortera ditt avfall, för även om du kan se berg av avfall längs med vägkanten, så gör invånarna här nog sitt bästa. Gör ditt bästa, du också.

Läs på om Siciliens historia

Var nyfiken, fråga mycket, och du kan få ta del av härliga historier. Läs på om Siciliens historia, då förstår du bättre varför sakerna är som det är. Bemöt alla vänligt så blir du också vänligt bemött.

Res gärna, om möjligt, offseason. Undvik Augusto problema. (Du kommer att höra om det). Offseason har människorna här mera tid för dig, de har hunnit vila ut efter den hektiska sommar säsongen. Du har mera plats.

Den lite karga skönheten är typisk för Sicilien.

Väderleken under vintermånaderna brukar också vara perfekt, någonstans mellan 15–20 grader, inte som på sommaren då temperaturen kan stiga upp till plus 40 grader. Vi brukar resa någonstans mellan november och mars.

Låt Sicilien fylla alla dina sinnen med sin karga skönhet. Med doften av citron, färger och härliga bakverk. Låt maten ge dina smaklökar nya upplevelser. Njut av ljudet av havet, kraften i den varma vinden. Av den magiska naturen. Var med om allt från kaos och kontraster till siesta. Upplev historien, ta del av kulturen.

Du möter vänliga människor, stolta över sitt land och medvetna över sin historia.

Sicilien är formad som en triangel

Och högt över allt detta reser sig Mount Etna. Vaktar över ön, samtidigt som hon ger livskraft till jorden, gör den bördig. Tillsammans med solen ger hon smaken.

Hon är också en tyst påminnelse om att njuta av varje dag. Att våga, för man kan aldrig veta vad dagen för med sig.

Sicilien är formad som en triangel, med kustlinje mot öst, väst och norr och har jag valt att här koncentrera mig på att berätta om den östra delen av ön.

Välkommen med på vårt äventyr till Siciliens vackra östkust. Vi väljer alltså den vackra vägen mot Catania.

Taormina

Taormina ligger 204 meter över havet i en mycket kuperad omgivning. Taormina hette ursprungligen Tauromenion och är grundad nån gång på 350 talet f.Kr.

Ta dig till den vackra Villa Comunale Di Taormina, den kommunala parken, njut av den frodiga, vackra växtligheten av lugnet och den fina utsikten.

Från antikens tid finns det många välbevarade lämningar där. Bland annat en antik grekisk teater. Den rätt lilla staden är i dag en mycket välbesökt turistort. Detta också under vintersäsongen. Det betyder att många turister rör sig dagligen i de vackra små gränderna, och i de antika shopparna.

Ta dig till Piazza IX Aprile, sätt dig ner och kolla på folkvimlet, och den otroliga utsikten.
Staden är fylld med ljuvliga dofter från matställen och cafeen. Gör som vi, plocka med dig godsakerna, slå dig ner i parken och njut. Dina smaklökar kommer att ändras efter din vistelse på Sicilien, jag lovar.

Prisnivån är rätt hög, men trots det är Taormina värt ett besök, eller till och med två. Där är otroligt vackert.

Du hittar gamla vackra byggnader, här kan man höra historiens vingslag, om man bara ger sig tid att lyssna.
Dubbelexponering från den vackra utsikten, på bilden ser man ända till Giardini Naxos som vi hade som bas under två veckor.
Chiesa Madonna della Rocca, och duvan.

Taormina är ett bra exempel på en antik stadskärna med Zona traffico limitato. Ta inte husbilen dit.

Vi har, det första året, lyckats med konststycket att tanka vår 7 meter långa husbil på Taormina:s minsta bensinstation. Kan lova att de inte var roligt, och de var fast på några cm att bilen inte blev där för evigt. Men man lär sig.

Bäst att lämna husbilen längre bort, och cykla istället.

Från Taormina ser du också Mount Etna, vulkanen, som faktiskt vaknade till liv under vintern 2024. Det är tack vare Etna som Sicilien har en så bördig jord.
Nedanför Taormina finns den vackra stranden Isola Bella, känd som en av Sicilias vackraste stränder. Det är en smaksak, förstås. Vi har nog besökt vackrare stränder.

Castelmola

Den vackra byn Castelmola ligger några kilometer från Taormina på en höjd på 529 meter över havet. Castelmola hör till nätverket av de vackraste byarna i Italien. Väl värt ett besök.

En dubbelxponering av den sagolika utsikten mot Mount Etna från vägen upp till Castelmola. Och jo, jag bar på min tunga kamera hela vägen upp. Som tur.

Det går en gammal stig upp från Taormina till Castelmola. Ta den, så vackert, det känns som om man hamnat i en saga, i en annan värld. Vägen upp kräver rätt bra kondition, för som så ofta i Sicilien går det rätt brant uppåt.

På äventyr, med stadiga steg. Bäst att inte ramla. Tänk på att ha stadiga skor, och en vattenflaska med dig. Vi glömde vattenflaskan i hasten.
Stentrapporna gick stadigt uppåt, men i vackraste av vyer. Jag väntade mig se en åsna komma bärande på proviant till byn. Som de gjort i urminnes tider.

Giardini Naxos

Vi brukar välja staden Giardini Naxos som bas. Och parkera då på Sosta Camper Eden Parking. På vår resa genom Europa har vi övernattat på bättre ställen, men också på sämre. Här görs allt med stort hjärta, och på området finns allt man behöver. Dessutom är platsen strategiskt bra, det är lätt att göra utflykter härifrån.

Rätt nära varandra var vi parkerade. Men alla var glada och trevliga, och jätte intresserade av att vi kom ända från Finland. På campingområden i Sicilien har de sällan sett finska bilar. Men det var trevligt att få berätta om vårt land också.

Med cykel kan man besöka Taormina, och den vackra stranden Isola Bella, samt Castelmola, Letojanni och Mazzeo.

Det fanns gott om små gröna ödlor i grönskan på området. Kvicka och söta var de, och ingen kom ända in i husbilen. Inte som vi märkte i alla fall.

Lite längre bort finns Forza d´Agro´och Savoca, där man spelade in en del av Gudfadern-filmen, väl värda ett besök. Men ta bilen eller scootern när du åker dit. Du kan också göra en utflykt till Mount Etna från Naxos.

Till vårt Camper område kom fruktbilen på besök ett par gånger i veckan. Brödbilen körde också en sväng på området på mornarna. Vardagslyx.

Glöm inte att bekanta dig med själva Giardini Naxos, som ursprungligen var den första Grekiska kolonin på Sicilien, grundad 734 f.K. Du kan följa grekernas antika fotspår genom att besöka det intressanta arkeologiska museet. Och strandpromenaden är vacker.

Det vackra havet sett från Giardini Naxos. Himmel och hav blir ett. Magiskt.

Catania

Jag måste medge att vi aldrig har besökt Catania. På något vis har staden, för oss, varit för stor och lite skrämmande att köra in i. Vi har säkert gått miste om mycket, och någon dag skall vi absolut göra ett besök dit.

Catania är den näst största staden på Sicilien och där ligger också Catania-Fontanarossa internationella flygplats. Bra att veta ifall du väljer att flyga till Sicilien.

Sicilien är en stor ö, med mycket att se och uppleva, så det gäller att prioritera. Vi har valt att göra såhär, och istället kört mot Syrakusa.

Syrakusa/Ortigia

Kontrasternas stad. Att köra in till Syrakusa känns först lite kaotiskt. Men rätt fort förstår man konturerna.

Utsikten till ön Ortigia från bron. En vackert lummig antik stad.

Syrakusa är ursprungligen grundad på ön (Ortigia) år 734 f.Kr, och senare sammanslagen med fastlandet. Syrakusa är alltså den nyare delen.

En, i mitt tycke, vacker detaljbild. När dagen är slut kan det vara att man har lite ont i nacken, men det är nog värt det. Kom ihåg att titta dig omkring.

Om man inte har mycket tid att spendera, lönar det sig att söka sig ner till bron som leder till Ortigia, alltså den mindre och äldre stadsdelen, som av någon har beskrivits som den vackraste av alla städer.

Försök inte köra husbil i Ortiga, välj att promenera omkring, eller gör som Sicilianarna och ta scootern.

Ortiga är full av små gränder där man lätt tappar bort sig. Börja med att gå runt ön längs med kustlinjen.

Staden är fylld av glada, hjälpsamma vänliga människor. I Sicilien är det vanligt att de äldre männen träffas i små grupper för att promenera och diskutera dittan och dattan. Brukar undra var alla de äldre kvinnorna är.
Ge dig tid att sitta ner och njuta av stämningen. Om du beställer en svalkande drink, hör olika små goda tapas givetvis till. Härligt.
På alla restauranger längs den vackra strandpromenaden var Ragnar, vår hund, alltid välkommen.

Martzamemi

Är en mycket liten, lite bohemisk fiskeby fylld av färger, musik och olika matställen belägen vid havet.

30 Silhuetten av Marzamemi vid det vackra havet.

Byn har blivit rätt trendig, och är kanske därför rätt dyr. Men charmig och vacker på ett rustikt vis. Väl värt ett besök, för oss räckte det med en dagstur.

Liksom den vackra citrongula färgen som används flitigt. Här i de vackra krukorna kring en restaurang som faktiskt hade Michelin stjärnor.
Ragnar var mer än välkommen också där. Complimente, Bellissima cane är något vi ofta får höra när vi rör oss med Ragnar. Och alla vill klappa honom.
Den vackra kontrasten mellan det blåa havet och de varma, lite gula klipporna. Naturens egna underbara kontrastfärger.

Punto più a Sud della Sicilia

Vi har ofta valt att fricampa under våra resor kring Sicilien. Vi har gjort det utan några problem och det har det ofta visat sig vara en oförglömlig upplevelse, som när vi körde ner till Punto Piu Sud della Sicilia, Siciliens sydligaste punkt.

Där upplevde jag den mest magiskt vackra soluppgången någonsin. Jag säger jag, för min kära reskamrat orkade inte stiga upp, vilket han har ångrat många gånger. Vi har kört ner dit på nytt, men upplevelsen har aldrig varit den samma.

Det hade stormat hela natten med en sådan kraft att husbilen gungade vilket gjorde att jag sov lite dåligt och vaknade tidigt. Det blåste fortfarande hårt. Vågorna var stora, majestätiskt vackra och kraftfulla.

Solen steg upp och färgade allt i soluppgångens mjuka nyanser. Sanden flög omkring, och jag hade svårt att komma fram. En liten sekund tänkte jag på kameran som inte tycker om saltstänk och sandkorn, men bestämde mig för att det var det värt att fortsätta. Vilket det var.

Sydspetsen är en unik plats där du kan sätta din fot i två olika hav, Joniska havet till vänster och Medelhavet till höger. Det finns sanddyner, och en liten ö som , då det inte stormar, du kan promenera över till.

Tänk på att det i närheten inte finns några butiker, så ta med dig det du behöver. Parkeringen är gratis vintertid.

Låt bilderna tala, de säger mer än tusen ord.

Vi är alltså nu på Siciliens sydspets, där det vackra skyddshelgonet finns placerat vid de två havens skiljepunkter. Där hittar du också en skylt som säger, kom ihåg, att du är på en magisk plats. Sei in un posto magico.

Härifrån framåt vänder vi  upp mot väst.  Vi följer vägen som tar oss genom Siciliens vackra bördiga jordbrukslandskap i sydväst upp till de mäktiga bergiga vyerna i nordväst.

Arrivederci.

Text & Bild: Annika Haapman

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *