Juhannus on leirintäalueilla yksi kesän kohokohdista – tarjolla yhteistä iloa

Juhannuksesta tuntuu jotain puuttuvan, jos ei pääse kunnolla uimaan ja saunomaan. Suomessa ei taida olla kovin montaa leirintäaluetta, joka ei tarjoaisi niihin hyvää mahdollisuutta.

Nopealla etsinnällä Suomesta löytyy kuitenkin ainakin yksi alue, Rovaniemellä sijaitseva Napapiirin Saarituvat, joka on varta vasten kiinni juhannuksena. Valtaosassa panostetaan juhannukseen ainakin jotenkin, ja tarjotaan erillistä ohjelmaa etenkin juhannusaattona.

Odotettu keskikesän juhla vetää sukupolvesta toiseen suomalaisia toistensa pariin sekä luontoon. Kuvassa juhlaväkeä kerääntyneenä juhannusyön kokolle Vihdissä vuonna 1890. Kuva: K. Grotenfelt/ Museovirasto.

Osa vieraista pitää enemmän menosta ja meiningistä, toiset taas hillitymmästä juhannuksesta. Vaihtoehtoja löytyy kaikkien makuun. Aaton jälkeen otetaan jo yleensä hieman rauhallisemmin, mutta monessa paikassa on toki mainittavasti ohjelmaa ja tansseja vielä juhannuspäivänä.

Juhannus kuuluu kaikille

SF-Caravanin jäsenyhdistysten leirintäalueista ohjelmalliseen juhannukseen panostaa tänä vuonna 20 alueetta.

Oripäässä Krapurannassa juhannus ei SF-Caravan Loimaan Seutu ry:n puheenjohtaja Paavo Isolan mukaan ole koskaan ollut varsinaisesti iso tapahtuma.

– Krapurannassa se on enemmänkin perhetapahtuma. Juhannus on täällä kauan mennyt samalla tavalla, pienesti tehtynä. Mutta täällä on 250 sähköllistä paikkaa, joten tänne kyllä sopii hyvin myös vieraat.

Krapurannassa ohjelmassa on muun muassa perhesuunnistusta, kepparikisaa ja lapsille bingoa. Yhdistys tarjoaa makkaraa ja jäätelöä lapsille. Juhannuspäivänä illalla aikuisille on karaoketanssit.

Vaikka Krapurannassa vietetään perhejuhannusta, perjantain ja lauantain välisenä yönä hiljaisuutta ei vaadita lainkaan. Useimmilla leirintäalueille hiljaisuus alkaa juhannuksena aamuyöllä kello 1:30 tai 2:00, mutta esimerkiksi Ylitornion Mellajärvellä vasta kolmelta. Mutta kun vietetään yötöntä yötä, silloin jos joskus valvotaan tavallista pidempään.

Koska päivä on pitkä, ehtii myös touhuta monenlaista. Keskikesän juhlassa tärkeintä on rento yhdessäolo, joten tarjolla on sellaista ohjelmaa, jossa asioita päästään tekemään yhdessä leikkimielisesti.

SFC-alueilla tänä juhannuksena heitetään muun muassa lantteja, saappaita, mölkkyä, tikkaa ja prikkoja. Musiikki eri muodoissaan on vahvasti edustettuna. Karaokea on niin lapsille kuin aikuisille. Myös perinteiset tanssit pitävät pintansa, ja ovat monelle illan tai kahden kohokohta.

Poimintoja alueiden juhannustarjonnasta

Kiihtelysvaarassa SF-Caravan Pohjois-Karjala ry:n Hietajärven leirintäalueella farkut vaihdetaan verkkarihousuun aattona aamupäivällä, jolloin pelataan lentopalloa uudella kentällä. Avajaispuheen ja lipunnoston jälkeen ohjelmassa on yhteislaulua sekä kahvitarjoilu. Myöhemmin illalla vuorossa on vielä köydenvetoa vieraat vastaan kausipaikkalaiset sekä tanssit.

Raahessa SF-Caravan Lohenpyrstö ry:n alueella aatto aloitetaan reippaasti aamulenkillä, jonka jälkeen siirrytään pitkäänpöytään. Iltapäivällä Lohenpyrstöllä ohjelmassa on myös tehtäväpolku. Illalla laitetaan tanssivaihde päälle. Juhannuspäivänä ohjelmassa on muun muassa lasten formulakisat sekä yhteislaulua.

Uurainen on suuntana Hietasaaren leirintäalueelle, SF-Caravan Keski-Suomi ry:n juhannustreffeille. Aattona ohjelmassa on muun muassa polkuautokisa, pubivisa, lipunnosto ja maakuntalaulu, kokko (säävaraus) sekä juhannustanssit.

Jännevirralla SF-Caravan Kuopion seutu ry:n pyörittämällä Alatalon leirintäalueella juhannus alkaa jo torstaina karaokella. Aattona puoliltapäivin lähdetään retkelle hakemaan koivuja. Iltapäivällä on lapsille ohjelmaa ennen lipunnostoa. Aaton kruunaa juhannustanssit live-bändin tahtiin.

Isossakyrössä SF-Caravan Pohjanmaa ry:n Kalliojärven Lukkuhaka tarjoaa juhannuksena pitkääpöytää, bingoa, karaokea – ja näin olympiavuonna toki myös omat olympialaiset.

Porvoossa Skepparsin leirintäalueella juhannusaattona aamulla ryhdytään yhdessä tekemään juhannussalkoa. Aikaansaannosta pääsee ihastelemaan kello 18, jolloin nostetaan sekä juhannussalko että lippu.

Kankaanpäässä Kuninkaanlähteen leirintäalueen juhannuksessa otetaan lapset hyvin huomioon. Esimerkiksi aattona lapsille on piirustuskilpailu, sählyottelu lapset vastaan aikuiset ja lasten oma disco. Kunkussa musiikki soi altaalla aattona ja juhannuspäivänä iltapäivästä iltaan asti. Aikuisille on aattoiltana bileet, juhannuspäivänä tanssit.

Kaikki juhannustapahtumat löytyvät Tapahtumakalenterista.
Lisätietoja on SF-Caravanin jäsenyhdistysten ja näiden pyörittämien alueiden nettisivuilla.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *