Camping-alueilla voi tavata mielenkiintoisia ihmisiä, joilla kaikilla on oma tarinansa kerrottavana.
Vain kivenheiton päässä Rovaniemen keskustasta on Ounaskoski Camping, joka kerää karavaanareita laajalti.
Leirintäalueen vieraat edustavat laajaa kirjoa eri kansallisuuksia. Jos ovat heidän taustansa kirjavat, niin hyvin eri syistä he myös tulevat Rovaniemelle.
Kiivaimman kesäsesongin ja sadekauden jo hellitettyä poikkesimme katsastamaan tilannetta elokuun lopulla. Aivan Kemijoen rannalla seisoi vuokrayhtiön auto, jonka edessä hääräsi nuoripari. Ei kun kysymään, mitä väkeä?
– Tylor Gardner, esittäytyi mies ja vaimon nimeksi selvisi Shirley. He ovat Kanadan Albertasta. Kaupunki on Red Deer, mutta selvyyden vuoksi puhutaan läheisestä ja monin verroin meilläkin tunnetummasta Calgarysta. Sehän on suomalaisenkin kiekkoväen tunteman Flames’in kotikaupunki ja ollut parin kymmenen suomalaispelaajan edustama seura vuosien mittaan.
Gardnerit toi Suomeen Oulussa 21.–23.8.2019 järjestetty ilmakitaran MM-kisa. Tyler kertoi pudonneensa perjantaina järjestetyssä Dark Horses -karsintakisassa jatkosta. Silti miehen mieltä lämmitti sijoittuminen noin 30 parhaan joukkoon. Onhan maailmassa sentään yli 7 miljardia ihmistä!
Pariskunta vietti ensimmäinen leirintäyönsä Suomessa Bodomin camping-alueella. Children of Bodom -bändi vei ajatukset ja matkan sinne. Mysteeri ei kuitenkaan siellä ratkennut.
Rovaniemi oli Lordin kotikaupunkina selvä kohde Oulun jälkeen. Nyt on Lordin aukio nähty ja Pahakurjessa poikettu tuopilla. Vielä on edessä visiitti Napapiirillä ja poikkeaminen Joulupukkia tervehtimässä. Sitten auton keula kohti Ranuaa ja Kajaanin kautta takaisin etelään.
Alueen ylivoimaisesti eksoottisin vaunu oli rakenneratkaisultaan omaperäinen ja todella tiivis. Hollantilainen pariskunta Dolf ja Petra Romp olivat liikkeellä upeasti tuunatun Fiat Punto Abarthin ja omatekoisen vaununsa yhdistelmällä.
Suurimman osan vaunun tiloista vie makuuosasto, johon on kulku molemmilta puolilta. Takana yläreunasta saranoidun luukun alla on kompakti keittiö liesineen ja jääkaappeineen. Ilmava tilaratkaisu ei tarvitse liesituuletinta.
Dolf on rakentanut vaunun ihan itse vapaa-aikanaan. Siihen meni puoli vuotta suunnitteluineen. Hän aloitti helmikuussa ja valmista oli elokuussa. Ainoa vieraalla teetetty työ on ulkopintojen pintakäsittely. – Voin sanoa, että sen, minkä näen, pystyn tekemään itse, tiivistää vaatimaton tee-itse-mies. Häntä on helppo uskoa.
Nurmikolla kulkee mies taluttaen ruohonleikkuria. Kysäisen häneltä jotakin. Vastaus tulee englanniksi: en puhu suomea. Jatkan siis lontooksi. Hän kertoo olevansa vaimonsa kanssa liikkeellä ja kotoisin Saksasta. Rekisterikilven HB-kirjaimista näen, että Bremenistä ollaan (HB = Hansestadt Bremen – Hansakaupunki Bremen).
Esittäydymme ja Manfred Weghorst kertoo olevansa Garnet-vaimonsa kanssa Suomessa 29:ttä kertaa. Niistä suurin osa on vietetty Rovaniemellä. Carthago-matkailuauton takaosassa näkyy suuri VisitInari-tarra ja yläkulmassa SF-Caravan-tarra 76078. Että sellainen hullu saksalainen, kuten ”Manu” itse määrittelee.
Suomessa asumisen taustalla on miehen työ porvoolaisessa veneitä valmistavassa yrityksessä. Suurin osa työstä sujuu tietokoneella eli on ihan sama, missä sitä näpyttelee.
Joskus työ vie kuitenkin etelään, kun käsitellään ihan konkreettisesti asioita pelastuslaitoksille tai poliisille menevissä aluksissa tai luovutetaan niitä.
Välillä pariskunta saa pientä liikuntaa auttamalla vaikkapa leirintäalueen nurmikon leikkuussa. Weghorstit asuvat Rovaniemellä toukokuun puolivälistä lokakuun alkuun.
Kun olin teini, pyöri tv:ssä sarja nimeltä ”Alaston kaupunki”. Se päättyi aina sanoihin: ”Alastomassa kaupungissa on 8 miljoonaa tarinaa. Tämä oli yksi niistä”. Tämän jutun voi päättää samaa teemaa mukaillen, Camping-alueilla on tuhansia tarinoita. Tässä oli kolme niistä.
Teksti ja kuvat: Reijo Sukola