Maisansalon leirintäalueella laitettiin paikat kuntoon – eikä pysähdytä, kun on päästy vauhtiin

SF-Caravan Pirkanmaa ry:llä on kaksi leirintäaluetta: Vankkurimännikkö Virroilla ja Maisansalon leirintäalue Tampereen Teiskossa. Tänä vuonna Maisansalo on saanut perusteellisen kohennuksen, kun muun muassa paikat, turvavälit ja sähköt on saatu päivitettyä tälle vuosituhannelle.

– Suurin osa esimerkiksi sähköverkosta täällä oli Lomaliiton ajoilta, mutta nyt sähköt ja valaistus on tehty uusiksi. Vieraspaikat alakentällä laitettiin niin perusteellisesti kuntoon, että niitä ei tarvitse hetkeen olla tekemässä. Niin sanottua vanhaa aluetta uusitaan paloittain kerran vuodessa, kertoo Maisansalossa aluevastaavana toimiva Raine Soutolahti.

Paikoille tehtiin muun muassa sähköistys ja valaistus uusiksi.

35 kilometrin päässä Tampereen keskustasta sijaitsevalla Maisansalon alueella jouduttiin tekemään isoja maaperätöitä, kuorittiin maata ja salaojitettiin. Ja kun ne sähköt ja valaistuskin uusittiin, ponnistus on ollut iso suurellekin yhdistykselle. Työt aloitettiin pääsiäisenä ja juhannuksena paikat alkoivat olla mallillaan.

Juhannuksena tämäkin alue oli jo täynnä vierailijoita.

Räjäyttelyä keskellä kesäsesonkia

– Yllätyksiä tuli vastaan matkan varrella. Kun ryhdyimme vetämään sähkönsyöttöjä ja viemäröintejä, löytyikin 30 metriä kalliota, jota jouduttiin räjäyttämään. Se tehtiin päiväsaikaan siten, että vierailijoille aiheutui mahdollisimman vähän häiriötä. Se meni lopulta enemmän kuin hienosti, Soutolahti sanoo.

Välillä piti pysähtyä suunnittelemaankin.

Maisansalon remonttirytäkkä tehtiin pääsääntöisesti talkootyönä. Vain kaivinkonekuski oli palkattuna ulkoa. Hän pääsi aloittamaan hommansa aamuisin vasta yhdeksältä, koska leirintäalueen vierailijoiden haluttiin saavan nukkua aamulla.

Myös istutukset laitettiin uusiksi.

– Meiltä löytyy kaikkea osaamista omasta takaa arkkitehdistä putkimieheen. Itse tein aikoinaan yli 20 vuotta työkseni sähkötöitä, joten minulle on langennut alueen sähköistä vastaaminen. Täällä on tekemisen meininkiä ja porukka on sitoutunut siihen, että paikka laitetaan hienoon kuntoon. Olen todella ylpeä tästä alueesta.

Yläkentällekin uusittiin valaistus ja mittarilliset sähköboksit.

Iso uudistus on jo ihan pientä viimeistelyä ja hiomista vaille valmis. Paikkoja tehdään vielä hieman lisää, sillä tulijoita on enemmän kuin alueella on tarjolla paikkoja.

Seuraavaksi rakennusten vuoro

260 kausipaikan ja noin 70 vieraspaikan Maisansalon alue on laaja. Sen verran laaja, että jos alueen toisesta päästä lähdetään vaikka hakemaan vettä tai tyhjentämään kemssaa, matka on turhan pitkä.

– Tampereen kaupungin kanssa lähdettiin nyt neuvottelemaan siitä, että me teemme alakentälle uuden huoltorakennuksen palvelemaan sitä osaa alueesta. Todennäköisesti kahden vuoden sisään sekin saadaan toteutettua. Tampereen kaupungin kanssa ovat asiat enemmän kuin positiivisesti lähteneet menemään eteenpäin, ja aluetta pystytään kehittämään.

Maisansalon laaja alue kuvattuna kiivaan remonttivaiheen jälkeen juhannuksena 2022.

Mutta sitä kaavailtua huoltorakennusta ennen alkaa taas tapahtua. Jo vuodenvaihteen jälkeen käynnistyy sekä pubin remontti että nuorisotilan uudistaminen.

– Pubin sisällä on 100 istumapaikkaa ja terassilla 50 paikkaa. Kun pidämme omaa aluepalaveriamme, se pubin tila on pieni jo nyt. Niinpä sitä ryhdytään laajentamaan vuodenvaihteen jälkeen. Sisälle tulee suunnilleen 50 paikkaa lisää. 

Maisansalossa mukaan on tullut lisää lapsiperheitä ja nuorempaa porukkaa. Nyt ryhdytään panostamaan myös siihen, että teineille ja varhaisteineillekin saadaan lisää toimintaa ja aktiviteetteja. Nuorisolle tehdään ihan uudet omat tilat.

Ja ennemmin tai myöhemmin on aina saunan vuoro. Maisansalossa nykyään ensin vuorollaan saunovat naiset ja sitten miehet. Kummatkin pääsisivät samoihin aikoihin saunomaan, jos olisi kaksi rantasaunaa. Uusi saunarakennuskin on siis suunnitelmissa, mutta kaikkea ei voida tehdä kerralla. Leirintäalueella riittää aina kaikenlaista pienempääkin tekemistä.

Täyssähköautoja Maisansalossa ei juuri vielä pyöri, mutta tänä kesänä huomattiin, että ladattavat hybridit matkailuvaunun vetäjänä ovat alkaneet lisääntyä. Nyt yhdistyksessä on päätetty tehdä latauspisteet sekä Maisansaloon että Vankkurimännikköön. Ensi keväänä päästään sitäkin palvelua alueilla tarjoamaan.

Vaan onko Raine Soutolahdella vielä jokin oma haave siitä, mitä Maisansaloon pitäisi lisäksi joskus saada?

– Pubin huoltorakennuksen päälle kattoterassi, josta näkyisi suoraan Näsijärvelle. Tämä lähti vitsinä, mutta olen hallituksen porukoilta kysellyt välillä nähtäessä, että joko me ryhdymme sinne lautatavaraa kantamaan. Jossain vaiheessa sen kattoterassin minä haluaisin, Soutolahti naurahtaa.

Kuvat: SF-Caravan Pirkanmaa ry