Kuopiossa sijaitsevan Matkailukeskus Rauhalahden päävuokra-alueen sopimus ulottuu vuoden 2037 loppuun asti. Vaikka Rauhalahti saa jatkaa toimintaansa tutulla paikalla vielä pitkään, edessä on isoja muutoksia, jo tänä vuonna.
– Meillä on Kuopion kaupungilta vuokralla kaksi tonttia. Ykkös- ja kakkosalueen puolessa välissä on kahden kiinteistön tonttiraja. Asuntorakentamiselle menetettävä alue seurailee sitä tonttirajaa. Jo viime syksynä kaupunki kävi tekemässä maaperätutkimuksia, infran rakentaminen alueella alkanee heti 2024 keväällä. Me luovumme siitä menetettävästä alueesta tämän vuoden loppuun mennessä, mutta käytännössä pyrimme luopumaan siitä ensi elokuun lopulla. Sieltä peräalueelta jää meiltä pois 102 caravan-paikkaa, kaksi huoltorakennusta ja 39 mökkiä, kertoo Rauhalahtea pyörittävän Suomi Camping Oy:n liiketoimintajohtaja Sami Simonen.
– Ei tämä lainkaan yllätyksenä ole tullut. Minä taisin aloittaa tämän projektin vuonna 2016, jolloin jo yritin kaupungin päätä kääntää tässä asiassa. Tämä alue piti menettää jo elokuussa 2022, mutta kun kaavoitus oli myöhässä, saimme siihen yhden vuoden jatkon.
Vasta muutama vuosi sitten rakennettua Rauhalahden Kivilammen matkailuajoneuvoaluetta ei sentään menetetä. Se alue huoltorakennuksineen on ennakoivasti juuri rakennettu korvaavaksi kapasiteetiksi.
Simonen sanoo uuden tilanteen tarkoittavan liikevaihdon mutta myös viihtyisyysarvon laskua. Rauhalahdessa on lähtökohtaisesti ollut suhteellisen väljää. Matkailuajoneuvopaikkoja on tällä hetkellä 266, joista jäljelle jää 164.
– Meillä on ollut käytäntö, että paikan on saanut itse valita. Voi olla, että jossain vaiheessa joudutaan menemään siihen, että asiakkaalle osoitetaan paikka. Meille jäävät paikat ovat varmasti täynnä heinäkuussa koko ajan, joten täytyy huolehtia tarkasti siitä, että kaikki paikat pystytään täyttämään turvavälit säilyttäen.
Jäljelle jäävä pääalue eli ns. ykkösalue on ollut käytössä toukokuusta syyskuun loppuun, menetettävä alue käytännössä juhannuksesta elokuun ensimmäiselle viikonlopulle.
– Vaikka menetyksestä tulee omat haasteensa, olen ajatellut tätä myös positiivisuuden kannalta: kun suuri ylläpidettävä alue pienenee, ehkä meillä on sitten paukkuja huolehtia vielä paremmin jäljelle jäävän alueen tieverkosta, paikkojen asfaltoinneista, vihertöistä ja muusta.
Sami Simonen kehuu yhteistyötä kaavoittajan kanssa. Rajalle on tulossa kapea suojavyöhyke säilytettävine puustoineen. Rajalle tulee rivitaloja ja vasta asuinalueen toiseen reunaan tulee korkeampaa ja kerrostaloja. Koko alue on puurakentamisaluetta. Simonen pitää hyvänä myös sitä, että rajalle tulevien rivitalojen päädyt ovat kohti leirintäaluetta, jolloin rivitalon asukas ei vaikkapa terassilla grillatessaan tuijota suoraan matkailijoiden tekemisiä päätyjen tuodessa suojaa yksityisyydelle.
– Viiden tähden leirintäalueena luokituksen mukaisesti alueemme pitää olla aidattu. Näin meille tulee melkein 500 metriä aitaa purettavaksi ja nelisen sataa metriä aitaa uudelle rajalle pystytettäväksi. Haastetta voi silti tulla siitä, miten asukkaat ja matkailijat liikkuvat alueella. Tahtotilana ei ole, että paikalliset asukkaat kulkisivat matkailualueen läpi esimerkiksi uimarannalle. Toisaalta asukkaat voivat tuoda myös euroja matkailualueelle käyttämällä vaikkapa ravintolapalveluita. Tässä on vähän vielä pähkäiltävää, miten me pidämme alueen siistinä ja turvallisena sekä takaamme lomailijan rauhan samalla eläen sovussa tulevan asuinalueen asukkaiden kanssa.
Vuosi 2022 oli Rauhalahdessa taloudellisesti ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan odotusten mukainen.
– Meitä puraisi selkeästi se liikkumista vähentänyt heinäkuun polttoaineiden hintapiikki. Muuten meni vuosi suurin piirtein suunnitellusti, mutta caravan- ja telttayöpymiset jäivät kesäkuun lopussa ja heinäkuussa odotuksistamme. Tuloksen kannalta merkittävää on myös se, että kun rekrytointeja keväällä tehtiin, ei ollut kristallipallossa sellaista näkymää, että heinäkuussa notkahtaa. Meillä oli kesällä sitten liikaa työvoimaa.
– Mutta olen leirintämatkailua ollut tekemässä kohta 20 vuotta ja lopulta itsekin ymmärtänyt, että ei pidä tuijottaa yhtä hyvää eikä yhtä huonoa vuotta, vaan katsoa 3–5 vuotta ympärilleen. Tähän vaan kuuluu nämä kausi- ja vuosivaihtelut.
– Mökkimajoitus on Rauhalahdessa myynyt hyvin koko ajan, jopa nyt talvella. Siihen vaikuttaa, että 120 000 ihmistä asuu ympärillä ja vain kuuden kilometrin päässä ovat kaupungin keskustan palvelut ja tapahtumat. Vaikka tässä menetetään 39 leirintämökkiä ja jäljelle jää 47, ei se hirveästi harmita. Koska tämä on ollut kauan tiedossa, ei ylläpitoresurssejakaan ole niihin menetettäviin mökkeihin hirveästi kohdistettu. Ne alkavat muutenkin olla elinkaarensa loppua kohden menossa.
– Mutta sähkön kanssa mekin kipuilemme. Suomi Campingin leirintäalueilla on yhteensä yli 300 kiinteistöä sähkölämmityksellä, joten totta kai tällaiset sähköhinnat ovat karmeita meille kuten muillekin.
Vastuullisuus kannattaa
Energiakustannuksia Suomi Camping on lähtenyt taklaamaan osana ympäristösertifikointia. Joulukuussa yritykselle myönnettiin Suomen Luonnonsuojeluliiton Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatti. Ympäristövastuutyön pääpainoalueiksi on valittu ensimmäiselle kolmivuotiskaudelle energia, jäte ja viestintä.
– Olemme keskittyneet sähkön käyttöön, veteen, jätteisiin (jätemäärien vähentäminen, lajittelu, kierrätys) ja viestintään. Energian käytön suhteen tehtävä ympäristötyö on erittäin motivoivaa, koska siinä samalla tehdään töitä kannattavuutemme eteen. Eli kantaessamme yritysvastuuta samalla tehostamme omaa toimintaamme.
Suomi Camping jatkaa vastuullisuustyötään kohti Visit Finlandin kehittämää kestävän matkailun STF-merkkiä (Sustainable Travel Finland), joka sisältää ympäristön lisäksi taloudellisen ja sosiokulttuurisen vastuun ulottuvuudet.