Ruotsissa leirintäalueiden yöpymiset kasvoivat ennätysvauhdilla – ja se ei ollut ainakaan suomalaisten ansiota

Länsinaapurissa leirintäalueiden suosiossa on nähty kovaa kasvua jo pitkään. Mitä nyt korona on välillä heittänyt häijysti hiekkaa rattaisiin. Alan etujärjestö SCR Svensk Camping julkisti vuoden 2021 osalta tilastot tällä viikolla.

Kaikkiaan Ruotsin leirintäalueilla kirjattiin viime vuonna 15,5 miljoonaa yöpymistä, jossa on kasvua vuoteen 2020 verrattuna lähes 21 prosenttia.

Ruotsalaisten omat yöpymiset kasvoivat viime vuonna 13 prosenttia, 13,8 miljoonaan. Kotimainen osuus kaikista yöpymisistä oli 89,2 prosenttia.

Ulkomaalaisista ruotsalaisilla alueilla viihtyivät parhaiten saksalaiset 4,5 prosentin osuudella kaikista yöpymisistä. Toiseksi eniten oli norjalaisia (2,4 %), kolmantena tulivat hollantilaiset (1,4 %).

Siinä missä saksalaisilla oli noin 695 545 yöpymistä, suomalaisilla niitä oli vain noin 15 460. Suomalaisten 0,1 prosentin osuus oli yhtä vähän kuin ranskalaisilla ja jopa briteillä. Tanskalaisia yöpyi Ruotsin leirintäalueille viime vuonna kuusi kertaa enemmän kuin suomalaisia.

Ruotsalaisille positiivinen signaali on se, että viime elo- ja syyskuussa saksalaisia ja hollantilaisia oli jo enemmän kuin samaan aikaan ennen koronapandemiaa. Ja kesä–elokuussa peräti 44 prosenttia kaikista turistien yöpymisistä Ruotsissa tehtiin leirintäalueilla.

Vuonna 2021 ulkomaalaisten yöpymisiä leirintäalueilla oli 1,7 miljoonaa, kun niitä oli koronavuonna 2020 vain 580 00.

Tälle vuodelle Ruotsiin odotetaan taas lisää ulkomaista leirintämatkailijavirtaa. Muun muassa siksi, että SCR Svensk Camping on vahvistanut entisestään Ruotsin leirintäalueiden kansainvälistä markkinointia – etenkin Saksassa, jossa SCR on tiivistänyt yhteistyötä digimarkkinoinnissa yli 21 miljoonan jäsenen ADAC-autoilu- ja turismijärjestön kanssa.

Mielenkiintoista tilastotietoa on luettavissa myös siitä, missä leirintäalueelle tulleet viettivät tarkemmin yönsä. Viime vuonna Ruotsin leirintäalueyöpymisistä 68,2 prosenttia tehtiin matkailuvaunun hellässä huomassa. Matkailuautossa yöpyi 12,7 prosenttia, mökissä 14,2 ja teltassa 4,3 prosenttia. Vaunuilijoiden yöpymisiä oli viime vuonna 1 153 309 enemmän kuin vuonna 2020, mutta myös kaikissa muissa yöpymistavoissa oli kasvua.

Kuvat: Rob Vanstone/ SCR Svensk Camping