Asiantuntijat kertovat, missä vaarat piilevät Norjan vuoristoteillä

Talvella vuoristoteillä matkustavat autoilijat joutuvat monen riskitekijän puristukseen. Autoilijoita työkseen pelastavat norjalaiset kertovat, mitkä ovat talvisten reittien vaaranpaikat.

Norjan vuoristotiet ovat petollisia. Nopeat lämpötilamuutokset tuottavat ennalta arvaamattomia ongelmia etenkin ulkomaalaisille kuljettajille, jotka yrittävät ajaa Norjan vaarallisilla talviteillä usein täysin keliin sopimattomalla ajokalustolla.

– Lofooteilla onnettomuuksia aiheuttaa kuljettajan varomattomuus yhdistettynä kapeisiin, mutkitteleviin teihin ja arvaamattomaan säähän. Lumimyrsky tai tulviva joki voi katkaista maantien, ja kivivyöry saattaa jopa sulkea tunnelin, kertoo autoilijoita kiipelistä ammatikseen pelastava Thord Paulsen tv-yhtiön tiedotteessa.

Osa teistä ja tunneleista suljetaan toisinaan sääolosuhteiden vuoksi. Talvisin Norjassa järjestetään niin sanottuja kuljetussaattueita, joissa ajoneuvot kokoontuvat ajamaan lumiauran perässä hankalan tieosuuden läpi.

Monia riskitekijöitä

Suomesta Lofooteille pääsee autoilemalla, myös Ruotsin läpi. Keskeisin reitti tällöin on valtatie E10, joka vie Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikasta kohti Narvikia ja Lofootteja. Sillat, tunnelit ja vuorenrinteet tarjoavat automatkalle vaihtelua ja huikeita maisemia. Kauneuden kääntöpuolena autoilija saattaa kohdata etenkin talvella hengenvaarallisiakin tilanteita. Riskit kasvavat, mitä peremmälle Lofooteilla edetään.

– E10-tietä pitkin pääsee autolla Å-kylään saakka, joka on Lofoottien eteläpäässä. Mitä lähemmäs kylää tullaan, sitä kapeammaksi ja mutkaisemmaksi tie muuttuu. Monin paikoin se on niin kapea, ettei kahta autoa mahdu vierekkäin. Lisäksi teillä voi olla ajoittain hyvin jyrkkiä kallistuksia. Jos tieltä ajaa ulos, voi pahimmassa tapauksessa joutua kymmenien metrien pudotukseen, valottaa Paulsenin kollega Bjørn Lægreid.

– Moni yllättyy siitä, kuinka paljon Lofooteilla ajaa isoja rekkoja. Se johtuu osaltaan alueen mittavasta kalastustoiminnasta. Lisäksi monet paikalliset ajavat teillä hyvin lujaa, mikä on omiaan aiheuttamaan vaaratilanteita. Kun talvella kuvioon astuu vielä teiden liukkaus, ei ole ihme, että teillä tarvitaan apujoukkoja tuon tuosta.

Sekä Lægreid että Paulsen esiintyvät 1.10. alkavassa National Geographicin Pohjoisen Valtatien Pelastajat -tv-sarjassa, jossa seurataan tie- ja hinauspalvelujen väen toimintaa Norjan vuoristoteiden vaikeissa olosuhteissa.