Autoliitto: Hiihtolomalle mieluiten levänneenä

Autoliiton ydinviesti: valmistele matkaa varten autosi ohella myös itsesi. Reissaaminen on mukavampaa kunnon levon jälkeen.

Koulujen hiihtolomat ovat käynnistymässä, ja Autoliitto muistuttaa autoilijoita monista ajankohtaan liittyvistä seikoista. Huomiota tulisi kiinnittää muun muassa auton lastaamiseen sekä valmistautumiseen niin auton kuin ajoaikataulujenkin osalta.

Esimerkiksi pohjoisen rinteille suuntaavien olisi tärkeää lähteä hiihtolomamatkalle mieluiten hyvin nukutun yön jälkeen levänneenä.

– Etelästä rankan työviikon päätteeksi läpi yön Lappiin ajava ei varmasti nauti ensimmäisistä  lomapäivistään yhtä paljon kuin sellainen, joka on taittanut taivalta päiväsaikaan, vuorokausirytmin sekoamatta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Tarkasta – vältyt yllätyksiltä

Autojen pidentyneet huoltovälit korostavat huoltojen välillä tehtävien tarkastusten merkitystä. Autosta tulisi säännöllisesti tarkastaa moottoriöljyn, jäähdytinnesteen sekä jarrunesteen määrät sekä täyttää lasinpesusäiliö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä. Samalla on syytä puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta ja varmistaa pyyhkijänsulkien kunto sekä valojen toiminta.

– Kuljettajan on tunnettava valojen toimintaperiaate eli tiedettävä, missä valokatkaisimen asennossa myös auton takavalot palavat, Vesalainen toteaa.

Kun auto kuormataan täyteen ihmisiä ja tavaraa, on myös rengaspaineet nostettava kuormitusta vastaaviksi.

Lastaa huolellisesti

Henkilöautoissa suksiboksi on asennettava katolle huolellisesti, sillä liian edessä boksi saattaa irrota ilmavirran voimasta ja liian takana jäädä takaluukun tielle. Vinoon asennettu boksi puolestaan lisää ilmanvastusta ja ujeltaa ikävästi. Sekä suksiboksin että taakkatelineiden kiinnitys on tarkastettava säännöllisesti.

Myös tavaroiden pakkaaminen on syytä tehdä harkiten. Suksien paikka on suksiboksissa. Mikäli boksiin kuormataan muuta tavaraa, sen tulee olla kevyttä, jottei auton painopiste nouse tarpeettoman korkealle. Suksiboksiin tehtävän kuorman painon tulisi jakautua tasaisesti molemmille taakkatelineille.

Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa, ei matkustamossa. Tavaroiden paikallaan pysyminen varmistetaan tukemalla ne huolellisesti. Kuorman korkeus ei saa ylittää takapenkin selkänojaa, jotta tavarat eivät lennä äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä auton matkustamoon.

– Autoon sisälle ei tulisi ottaa muuta kuin aivan välttämättömät käsimatkatavarat ja nekin tulisi säilyttää asianmukaisesti matkustamon säilytystaskuissa ja lokeroissa, Vesalainen neuvoo.

Autoliiton Ajokoulun ohjevideot:

Auton kuormaaminen >> katso video

Suksiboksin asennus >> katso video

Suksiboksin kuormaaminen >> katso video

Suksiboksin ja auton pakkaaminen (koko video) >> katso video

Lähde: Autoliitto