Etenkin hirvieläimet ovat oppineet käyttämään maanteitä ylittäviä vihersiltoja

Eteläisen Suomen päätiestölle on rakennettu viitisentoista vihersiltaa. Väylävirasto on nyt ensimmäistä kertaa selvittänyt systemaattisesti vihersiltojen lajistoa ja toimivuutta eläinten kulkureittinä.

Selvityksessä mukana olleista vihersilloista seitsemän sijaitsee Loviisan ja Virolahden välisellä moottoritiellä ja kaksi Helsingin ja Turun välisellä moottoritiellä. Yksi seurantakohteista on Heinolassa. Kaikki seuratut vihersillat ovat monikäyttösiltoja, eli ne on tarkoitettu sekä eläinten että ihmisten kulkureitiksi.

Vihersilloilta dokumentoitiin joulukuussa 2019 alkaneen vuoden mittaisen seurantajakson aikana yli kaksituhatta luonnonvaraisten nisäkkäiden tekemää ylitystä.

Yli kolmasosa ylityksistä oli valkohäntäpeurojen tekemiä. Myös hirvet ja metsäkauriit käyttivät siltoja säännöllisesti. Villisikoja saatiin kuviin Kaakkois-Suomessa sijaitsevilla vihersilloilla.

Keskikokoisista nisäkkäistä seurannassa havaittiin metsäjäniksiä, rusakoita, kettuja, supikoiria ja mäyriä. Ilvekset käyttivät kahdeksaa siltaa kymmenestä, ja yhdeltä sillalta saatiin kuva karhusta. Aktiivisimmin eläimet käyttävät vihersiltoja kesällä ja syksyllä.

Lähde: Väylävirasto